Τριμηνιαίους ελέγχους και ΔΝΤ - Τι προβλέπει η μεταμνημονιακή εποπτεία

Τριμηνιαίους ελέγχους και ΔΝΤ - Τι προβλέπει η μεταμνημονιακή εποπτεία

Τριμηνιαίους ελέγχους με ενδεχόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει το πλαίσιο της «ενισχυμένης» μετα-Μνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που θα έχει «ενισχυμένη εποπτεία» μετά την ολοκλήρωση προγράμματος στήριξης, που σημαίνει συχνότερους ελέγχους και περισσότερο αναλυτική εξέταση των δημοσιονομικών επιδόσεών σε σχέση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει πως η ενεργοποίηση της ενισχυμένης παρακολούθησης κρίθηκε πρέπουσα λόγω της κατάστασης του χρέους, της «ανάγκης για συνεχιζόμενη εφαρμογή διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και των «ευάλωτων σημείων» που απομένουν.

Οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν πως η επιτήρηση δεν προβλέπει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ή δεσμεύσεις, όμως θα επιτρέψει την έγκαιρη ταυτοποίησης τυχόν κινδύνων και θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι «στόχοι» των κυριότερων μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Τα έγγραφα που δημοσίευσαν οι Βρυξέλλες δεν περιέχουν συγκεκριμένη αναφορά σε υλοποίηση της νομοθετημένης περικοπής συντάξεων του 2019 και μείωσης του αφορολόγητου ορίου το 2020. Στις ερωταπαντήσεις η Επιτροπή σημειώνει γενικά πως η εποπτεία θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση, απόδοση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Αθήνα.

H Κομισιόν θα συντάσσει τριμηνιαία έκθεση προόδου από την οποία θα κρίνεται εάν θα ενεργοποιηθούν δύο από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Η σταδιακή μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το ευρωσύστημα και η αναστολή του αυξημένου επιτοκίου για μια παλαιότερη δόση στήριξης.

Η έκθεση θα προωθείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ελληνική Βουλή και στο Eurogroup.

Στους ελέγχους θα συμμετέχουν σταθερά η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ «όπου είναι κατάλληλο» θα συνδράμει και το ΔΝΤ.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα