Σεντένο: Να μην ξεχάσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις

Σεντένο: Να μην ξεχάσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις

Νέο μήνυμα στην Αθήνα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια απέστειλε την Τετάρτη ο Μάριο Σεντένο, στη σκιά των υπαινιγμών Μοσκοβισί για τις συντάξεις.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα το γνωρίζει, και είναι πεπεισμένη γι' αυτό. Πρέπει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην το ξεχάσουν, αυτό είναι απαραίτητο, είναι απολύτως απαραίτητο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με τα υγιή θεμέλια για βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η συμφωνία που επετεύχθη στην Eurogroup του Ιουνίου είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου από την Ελλάδα» τόνισε ο πορτογάλος αξιωματούχος.

«Το Eurogroup παρακολουθεί επί οχτώ χρόνια την Ελλάδα. Το 2010 η χώρα χρειαζόταν βαθιά μεταρρύθμιση» ξεκαθάρισε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντένο, οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν και χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα για να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση. Τώρα, σημείωσε, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της και υπάρχουν σωστά θεμέλια για να υπάρξει επιτυχημένη ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι το 2033 η Ελλάδα θα πληρώνει λιγότερο και τόκο και κεφάλαιο για το χρέος της, κι αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και τους πολίτες. 

«Η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η συμφωνία που πετύχαμε θα βελτιώσει το αίσθημα της αγοράς» σημείωσε.

Ο Μάριο Σεντένο χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την εξυγίανση της οικονομίας. «Τα θετικά αποτελέσματα του τελευταίου προγράμματος οφείλονται σε αυτούς. Χωρίς την τεράστια προσπάθεια που έκαναν οι Έλληνες πολίτες δεν θα υπήρχε επιτυχία στο πρόγραμμα. Φυσικά βοήθησε και το Eurogroup», τόνισε. 

Eίχε προηγηθεί συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup - ερωτηθείς για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, να επαναφέρει τους ευνοϊκούς όρους στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό - διαμηνύει ότι αναμένει πως η Ελλάδα δε θα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ο δρόμος μπροστά δεν περιλαμβάνει τον εκτροχιασμό της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα» 

Από πλευράς του, μιλώντας επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επέμεινε ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «κάποιοι Έλληνες πολιτικοί».

Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. «Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις» επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί. 

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν προκλήσεις για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους. Ενώπιον των αντιξοοτήτων, οι Έλληνες ανέκαθεν διατηρούσαν την προθυμία τους για παραμονή τους στην ευρωζώνη. Γι ' αυτό θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στο ακλόνητο θάρρος τους (…) η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο δρόμο της κανονικότητας» τόνισε ο γάλλος επίτροπος. 

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα