Βγαίνει το σωληνάκι, αλλά ο ασθενής είναι αδύναμος - Τα θετικά και τα αρνητικά της συμφωνίας

Βγαίνει το σωληνάκι, αλλά ο ασθενής είναι αδύναμος - Τα θετικά και τα αρνητικά της συμφωνίας

Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία των αποφάσεων που έλαβε την περασμένη εβδομάδα το Eurogroup για την Ελλάδα αποτιμούν τα μέσα ενημέρωσης στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Ως «κερδισμένο» της εβδομάδας παρουσιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Ολλανδός αρθρογράφος Peter de Waard, στην τακτική (εβδομαιδαία) στήλη του «Κερδισμένος-χαμένος της εβδομάδας» που δημοσιεύεται στην εφημερίδα De Volkskrant, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε τον οποίο συγκαταλέγει στους ηττημένους της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό ρεπορτάζ που τιτλοφορεί «Το Grexit είναι πιο μακριά ενώ το Italexit ένα βήμα πιο κοντά», ο αρθρογράφος γράφει τα εξής για την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον υπό το ζυγό της τόσο μισητής τρόικας. Από την περασμένη εβδομάδα η χώρα θα είναι πάλι σε θέση να καταρτίσει τον δικό της προϋπολογισμό χωρίς την ανάμιξη της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μπορούσε να αισθάνεται περήφανος.

Κατάφερε επίσης να κάνει την γειτονική του χώρα "Μακεδονία" να αλλάξει το όνομά της σε ‘Βόρεια Μακεδονία', όπως επίσης και να ξεπεράσει αλώβητος την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε σε βάρος της κυβέρνησής του η Νέα Δημοκρατία. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος του είναι η οικονομική αυτονομία της χώρας του. Ο Τσίπρας έγινε το 2015 πρωθυπουργός ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενός λαϊκίστικου κόμματος που απέρριπτε την πολιτική λιτότητας που επέβαλλε η τρόικα. Όλοι τότε προέβλεπαν ένα Grexit, ιδίως εξαιτίας της στάσης του ανθρώπου που τότε ήταν το δεξί χέρι του Τσίπρα, δηλ. του Γ. Βαρουφάκη ο οποίος είχε "ψήσει τότε το ψάρι στα χείλη" του Νταιζεμπλουμ. Τελικά ο Βαρουφάκης τέθηκε εκτός κυβέρνησης».

Από την άλλη αμφιβολίες για το εάν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα στεφθεί τελικά με επιτυχία, διατυπώνει η βελγική εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Βγαίνει το "σωληνάκι", αλλά ο ασθενής είναι ακόμα αδύναμος».

Η εφημερίδα μιλάει για ένα «παρακινδυνευμένο στοίχημα».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Libre Belgique επισημαίνει τα ανάμεικτα συναισθήματα των οικονομολόγων σε σχέση με τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε θετική απέναντί της, χαιρετίζοντάς τη με ενθουσιασμό.

«Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει τη σελίδα της κρίσης... ή σχεδόν» είναι, τέλος, ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα L΄ Echo, το οποίο, αναλύοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές προσπάθειες. Τονίζει ωστόσο ότι η συμφωνία πραγματοποιείται σε ένα σχετικά ενθαρρυντικό οικονομικό πλαίσιο για την Ελλάδα, παρόλο που ο ελληνικός πληθυσμός απέχει ακόμα πολύ από το προ κρίσης επίπεδο διαβίωσής του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα