ΕΝΦΙΑ αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

ΕΝΦΙΑ αναπροσαρμογή  αντικειμενικών αξιών: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια έχει αυξήσει και το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου στον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που το ποσό αυτό επιβεβαιωθεί σχεδιάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στις 250.000 από 200.000 ευρώ με στόχο το βεβαιωθέν ποσό να περιοριστεί στο ζητούμενο των 3,2 δισ. ευρώ (και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ).

Το σενάριο αυτό βρίσκει σύμφωνους και τους πιστωτές της χώρας οι οποίοι απέρριψαν το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών σε 2 ή 3 χρόνια.

Επίσης οι θεσμοί έβαλαν φρένο σε σχέδια για περαιτέρω επιβάρυνση της μεσαίας περιουσίας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικρότερες.

Σήμερα συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ. Ο δε φόρος που καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου με αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 50 ευρώ. Με την αύξηση του αοφρολόγητου ορίου ο ανωτέρω ιδιοκτήτης θα εξαιρεθεί από τον συμπληρωματικό φόρο.

Άλλος ιδιοκτήτης ακινήτου με περιουσία αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό φόρο 275 ευρώ. Με τις επερχόμενες αλλαγές και εφόσον δεν τροποποιηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου οι επιβαρύνσεις περιορίζονται στα 225 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας καθώς την Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.

Το πιθανότερο σενάριο βέβαια είναι οι διατάξεις τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τις αντικειμενικές αξίες να κατατεθούν με τροπολογία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές. 

Σε κάθε περίπτωση, στις 14 Ιουνίου, με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι νέες αντικειμενικές αξίες. Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν αυξημένα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 20 ευρώ στις λαϊκές συνοικίες και φθάνουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης των νέων αντικειμενικών δείχνει αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Κουκάκι, στο Μετς, στο Παγκράτι και στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και συγκεκριμένα στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στη Χαλκιδική, καθώς και στις τουριστικές περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή