Reuters: Προς αναβολή η έκδοση 10ετούς ομολόγου για την Ελλάδα λόγω Ιταλίας

Reuters:  Προς αναβολή η έκδοση 10ετούς ομολόγου για την Ελλάδα λόγω Ιταλίας

Σε αναβολή των σχεδίων για έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, λόγω των αναταράξεων που επιφέρει η ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η Αθήνα σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, μέσα στο καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως αναβάλλεται για το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ελπίζει ότι θα έχει διασφαλίσει τη συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος» σημειώνει στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης, η οποία, πάντα κατά την ίδια πηγή, αποδίδει την αναβολή αυτή στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Η Αθήνα έχει μπροστά της να αποπληρώσει δόσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το 2019 με τους Έλληνες αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς την έκδοση  ούτε ενός ομολόγου, χάρη κυρίως στο ταμειακό απόθεμα που έχει εξασφαλιστεί.

«Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος» εξηγεί στο ίδιο πλαίσιο, δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Για τη μεταμνημονιακή περίοδο , η Ελλάδα δεν θέλει επίσης να ζητήσει τη λεγόμενη προληπτική πιστοληπτική γραμμή, η οποία συνήθως συνοδεύεται από όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα επέστρεψε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές, μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και η ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία, δεν επιτρέπουν την επανάληψη των παραπάνω επιτυχημένων εκδόσεων, σημειώνει το Reuters.

 

kathimerini

 

 

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα