Πέρασαν τα stress tests όλες οι ελληνικές τράπεζες

Με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 5,9% στο δυσμενές σενάριο πέρασαν το τεστ αντοχής οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελεγκτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) o SSM, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας

*της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 5,9%,

*της Εθνικής στο 6,92%,

*της Εurobank στο 6,75%

και

*της Αlpha Bank στο 9,69%.

Σύμφωνα με τον SSM η συνολική απομείωση (ζημιά ) που προκύπτει στα κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρω.

Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μέσα από την συνολική αποτίμηση της εικόνας των ελληνικών τραπεζών στα stress tests, η ΕΚΤ και ο SSM δείχνουν ότι θέλουν να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες.

Ουσιαστικά, τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα προσφέρουν στις ελληνικές τράπεζες περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια, χωρίς να ελλοχεύει φόβος αποτυχίας, ή πιεστική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, που θα τις έφερνε σε δύσκολη θέση αυτή την ώρα στην τραπεζική αγορά. Δηλαδή, πρακτικά, οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν μία ευκαιρία να δρομολογήσουν την σταδιακή ανακεφαλαιοποίησή τους, με ευνοϊκούς όρους για τις ίδιες - και κατ' επέκταση για την ελληνική οικονομία.

Γιατί επισπεύσθηκαν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές σημαντικές τράπεζες διενεργήθηκε με την ίδια ακριβώς προσέγγιση όπως αυτή που χρησιμοποιείται για τις επερχόμενες ασκήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Η μόνη διαφορά έγκειται στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήταν συντομότερο προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα (20 Αυγούστου 2018).

Η επίσπευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης διασφαλίζει ότι τυχόν μέτρα που θα κριθούν αναγκαία θα μπορούν να ληφθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος του ΕΣΜ.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον DBRS

Νωρίτερα, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία κατηγορία, σε Β από CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ενώ διατήρησε και τη θετική προοπτική.

Σύμφωνα με τον DBRS η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο της χώρας μας από το 2010, στην περσινή οικονομική ανάκαμψη και στη δημοσιονομική υπεραπόδοση της τελευταίας τριετίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον χαμηλότεροι και κάνει λόγο για ενθαρρυντικά σημάδια στη διαδικασία των αξιολογήσεων.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank για τα τεστ αντοχής

Με αφορμή τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που γνωστοποίησε η ΕΚΤ, η Alpha Bank εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων 2018 (Stress Test) για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων πραγματοποιήθηκε υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών με χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2018-2020) και σημείο αναφοράς τον Ισολογισμό της 31 Δεκεμβρίου 2017 (static balance sheet approach), αναμορφωμένο για την επίδραση της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9). Το αποτέλεσμα προσδιορίσθηκε σε όρους του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1).

Στο πλαίσιο της Ασκήσεως, δεν εφαρμόσθηκε κανένα ελάχιστο όριο ή όριο κεφαλαίων. - Υπό το βασικό σενάριο, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 20,4% για το έτος 2020 μετά από τη σταδιακή ενσωμάτωση της επιδράσεως από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9), ενισχυμένος κατά 212 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας προ προβλέψεων σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.

Υπό το δυσμενές σενάριο, ο ελάχιστος Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 9,7% για το έτος 2020 μετά από τη σταδιακή ενσωμάτωση της επιδράσεως από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9), μειωμένος κατά 856 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της αρνητικής επιπτώσεως του πιστωτικού κινδύνου που οφείλεται στο μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και στην εφαρμοσθείσα μεθοδολογία.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), το αποτέλεσμα της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, αξιολογήθηκε από το Εποπτικό του Συμβούλιο και διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη κεφαλαιακού ελλείμματος, επομένως δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες ως αποτέλεσμα της Ασκήσεως.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: “Η εξαιρετική επίδοση στην Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων επιβεβαιώνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank, και την ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε τους στρατηγικούς στόχους μας. H κεφαλαιακή θέση της Τραπέζης, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.”

Η ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς για τα τεστ αντοχής

«Τα αποτελέσματα του Stress Test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση» δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Stress Test.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, υλοποιείται Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων και με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κινδύνων του ισολογισμού και τη στρατηγική απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς - τονίζεται στην ανακοίνωση - εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου "Ατζέντα 2020", με στόχο την εξομάλυνση του ισολογισμού της μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, καθώς και την αποκατάσταση της κερδοφορίας της.

news247

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα