Eurogroup: Συμφωνία τον Ιούνιο και νέα εποπτεία από Σεπτέμβρη

Eurogroup: Συμφωνία τον Ιούνιο και νέα εποπτεία από Σεπτέμβρη

Με θετικές αναφορές στην Ελλάδα προσήλθαν στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάνοντας αναφορές τόσο στο ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και στο ζήτημα του χρέους.

«Είναι μια σημαντική συνάντηση διότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία να ολοκληρώσουμε το ελληνικό πρόγραμμα και γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, ιδανικά στο eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, οπότε δεν έχουμε καιρό για χάσιμο». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε προσερχόμενος στο eurogroup της Σόφιας, ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, καλώντας όλες τις πλευρές να ολοκληρώσουν τάχιστα το κομμάτι της δουλειάς που τους αναλογεί.

«Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η 4η και τελευταία αξιολόγηση, βλέπω καλή πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει, αν και τα αποτελέσματα σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εντυπωσιακά και η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και ως εκ τούτου ελπίζω ότι η αποστολή της Τρόικας θα επιστρέψει άμεσα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», διευκρίνισε ο Π.Μοσκοβισί.

«Το δεύτερο σημείο είναι ότι πρέπει να δούμε το σχεδιασμό μιας σωστής μεταμνημονιακής εποπτείας και αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει και δεν πρέπει να μοιάζει σαν 4ο πρόγραμμα - δεν πρέπει να υπάρξει 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αυτό που θέλω είναι η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα στην ευρωζώνη, με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και δικαιώματα, αυτό έχουμε κάνει και στα άλλα προγράμματα, να ενθαρρύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να δείχνουμε ότι εκτελούνται, αλλά όχι σε 4ο πρόγραμμα», τόνισε ο Επίτροπος.

«Το επόμενο ζήτημα είναι αυτό της αναπτυξιακής στρατηγικής που ετοιμάζει η κυβέρνηση και πρέπει να έχουμε μια στρατηγική ανάπτυξης ελληνικού σχεδιασμού και ελληνικής ιδιοκτησίας", συμπλήρωσε.

«Τέλος το ζήτημα του χρέους: πρέπει να βρούμε ένα μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που βαρύνει τους Έλληνες πολίτες και πρέπει να υπάρξει πρόοδος ως προς αυτό, κάποιες καλές ιδέες κυκλοφορούν, όπως η σύνδεση των πληρωμών με την ανάπτυξη. Πρέπει να εμείνουμε στις προσπάθειές μας μέχρι το τέλος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του eurogroup δήλωσε ότι «σε σχέση με την Ελλάδα θα επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος, οι θεσμοί θα ενημερώσουν του Υπουργούς σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις».

«Βλέπουμε καλά σημάδια από την Ελλάδα, σαφώς στο δημοσιονομικό πεδίο, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,2% το 2017, 2,5 φορές πάνω από αυτό που αναμέναμε στο πρόγραμμα», σημείωσε.

«Σε σχέση με την περίοδο μετά το πρόγραμμα ο υπουργός Τσακαλώτος θα ενημερώσει για το μοντέλο ανάπτυξης που θα επιλέξουν οι ελληνικές αρχές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς αποτελεί κλειδί για την Ελλάδα, η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων να παραμείνει στις ελληνικές αρχές», ξεκαθάρισε ο Μ.Σεντένο.

Επιπλέον, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.

Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε από την πλευρά του πως το Eurogroup του Ιουνίου είναι κρίσιμο καταληκτικό ορόσημο. «Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις τόσο για το τι θα ακολουθήσει του τέλους του προγράμματος όσο και για το χρέος», είπε.

Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε προσερχόμενος του Eurogoup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ, ο οποίος ζήτησε σαφήνεια κάτι που όπως τόνισε θα επικροτήσουν οι αγορές. «Η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρη και αξιόπιστη», τόνισε.

Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα τον Ιούνιο, εμφανίστηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Ακόμα περιμένουμε κάποιες αποφάσεις και κάποιες περισσότερες ενέργειες από την Ελλάδα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε μια συμφωνία …τον Ιούνιο», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο Λεμέρ δήλωσε: «Αυτό το πλαίσιο (για την ελάφρυνση χρέους) πρέπει να είναι σαφές, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο για τις αγορές. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια συμφωνία σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς αρκέστηκε να δηλώσει πως πλέον η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν δύο έτη. «Μπορούμε να έχουμε πιο αισιόδοξες απόψεις για την Ελλάδα σήμερα σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε.

Eurogroup: Στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποχή

με πληροφορίες από Real και Cnn

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

-
Σχολιάστε το άρθρο: