Bild : Πάλι θα μας στοιχίσουν δισεκατομμύρια οι Έλληνες

Bild : Πάλι θα μας στοιχίσουν δισεκατομμύρια οι Έλληνες

Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις της γερμανικής Βουλής στο άκουσμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που μπορεί να φτάσει ακόμη και τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild.

«Σε τέσσερις μήνες τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας: τέλος και με τις τακτικές δόσεις προς την Αθήνα. Τέλος επίσης και με τον αυστηρό έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών. Και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τις μονίμως επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει και θέλει να σταθεί ξανά στα πόδια της! Το πρόβλημα είναι το ύψος του χρέους, που φθάνει σχεδόν τα 330 δισ. ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από ό,τι στην έναρξη της κρίσης. Όλοι γνωρίζουν ως εκ τούτου ότι οι Έλληνες χρειάζονται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους», γράφει η Bild.

Στη συνέχεια, τονίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΔΝΤ, το Ταμείο θέλει η ελάφρυνση να φθάσει έως και τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, γεγονός που προκαλεί «αναταραχή» στην Μπούντεσταγκ, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της οποίας έχει βάλει το θέμα στη σημερινή ημερήσια διάταξη καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα: «Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είχαν υποσχεθεί προ τριετίας στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ -ως ιδιαίτερα αυστηρός ελεγκτής- θα μετάσχει στο πακέτο βοήθειας. Αλλά λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος, επισήμως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, αφού το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση μια νέα, τεράστια ελάφρυνση χρέους».

Ενδεικτική των αντιδράσεων στην Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με την Bild, είναι η προειδοποίηση του Ότο Φρίκε, σημαίνοντος στελέχους των Φιλελευθέρων: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε το ΔΝΤ ως εγγυημένο επόπτη της Ελλάδας, αλλά όχι με κάθε τίμημα».

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα