Φορολογικές δηλώσεις 2018: Ποιοι 18χρονοι δεν θα υποβάλουν φέτος δηλώσεις

«Ο γιος μου είναι 18 ετών. Είναι υποχρεωμένος να υποβάλει φορολογική δήλωση;». Η απάντηση στη συνηθισμένη αυτή ερώτηση που κάνουν σε λογιστές και φοροτέχνες πολλοί πολίτες είναι αρκετά σύνθετη.

Εάν ο 18χρονος που έχει να δηλώσει οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να κάνει ένας 18άρης που μπορεί να μην έχει αποκτήσει εισοδήματα αλλά στο όνομά του έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων ακόμη και λίγων ευρώ.  Ομοίως, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση εάν είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης!

Επίσης φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλει ένας 18άρης στην περίπτωση που δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του, αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω και ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του, ο οποίος έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.) ή απέκτησε εντός του 2017 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).

Το ίδιο ισχύει και για τους 18χρονους που ίδρυσαν εντός του 2017 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά τους ή προχώρησαν εντός του 2017 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

Οι μόνοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι 18χρονοι πέρυσι δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να από τελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.),n φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή n είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα