Το Washington Group, το ελληνικό χρέος και τα μηνύματα του ΔΝΤ

Στην Ουάσινγκτον χτυπά πλέον η «καρδιά» του ελληνικού ζητήματος, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» βρίσκονται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του λεγόμενου Ουάσινγκτον Γκρουπ, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή το βράδυ, ενώ το ραντεβού του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ έχει «κλειδώσει» για το Σάββατο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαθέσεις με τις οποίες προσέρχεται στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, σύμφωνα με τις αρχές μας». Το άχαρο ρόλο της αποσαφήνισης αυτού του «σύμφωνα με τις αρχές μας» ανέλαβε ο συνήθης ύποπτος Πόουλ Τόμσεν. Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου έστειλε τέσσερα βασικά μηνύματα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τους ευρωπαίους.

Μήνυμα πρώτο: Το αφορολόγητο και οι στόχοι

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κατά πόσο θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν θα πιάσεις ένα στόχο, αλλά πώς θα το κάνεις με φιλικό προς την ανάπτυξη στόχο. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι αρκετά φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε και το χρονοδιάγραμμα για τη φορολογική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως η δημοσιονομική σύσφιξη υπήρξε εξαιρετικά περιοριστική, βασίστηκε σε μεγάλες περικοπές δαπανών που είναι δομικά μη διατηρήσιμες και αυξήσεις συντελεστών φόρου σε στενή βάση. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μια από τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι η διεύρυνση αυτής της βάσης, μέσω της εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου.

Κατ'ουσίαν, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε αυτό που είχε τονίσει μια ημέρα πριν και η κ. Λαγκάρντ, λέγοντας γλαφυρά ότι ορισμένα από τα πολύ δραστικά μέτρα αναφορικά με βαθιές περικοπές που έγιναν στην Ελλάδα δεν είχαν απαραίτητα τη στήριξη του ΔΝΤ, διαχωρίζοντας τη θέση του Ταμείου από αυτήν της Αθήνας και των Θεσμών της ΕΕ. Το Ταμείο σταθερά πιστεύει ότι η επίτευξη πλεονασμάτων άνω του 1.5% μετά το 2023 δεν είναι βιώσιμα.

Μήνυμα δεύτερο: Το χρέος και η Γερμανία

«Αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι, όταν πάμε στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική. Έχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του από την Ελλάδα με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συμφωνία στην ευρύτερη στρατηγική, τη μεθοδολογία και τα μέτρα επί της αρχής και μετά στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε το «καλιμπράρισμα» με βάση τις παραμέτρους της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA)» σημείωσε ο κ. Τόμσεν και επανέλαβε ότι κάποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα, αλλά θα πρέπει όμως να αποφασιστεί υπό ποιους όρους θα ενεργοποιηθούν αργότερα.

Θα μπορούσε να υπάρχει ένας μηχανισμός για τη μεταγενέστερη ενεργοποίηση αρκεί να είναι «πολύ στιβαρός, συγκεκριμένος και αυτόματος» και όχι κάτι που θα εξαρτάται από επιλεκτικές (discretionary) πολιτικές αποφάσεις, πρόσθεσε. Σε αυτήν την τελευταία φράση έγκειται το διακύβευμα, καθώς σε αυτό το σημείο οι διαφορές ΔΝΤ-Γερμανίας φαίνεται πως παραμένουν. Ειδικότερα, το Βερολίνο φέρεται να επιμένει ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος καθώς επίσης και πως θα πρέπει να συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις που μόνον αν τηρηθούν θα τίθεται σε λειτουργία.

Μήνυμα τρίτο: Οι μεταρρυθμίσεις και η έξοδος στις αγορές

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν μία καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεδομένου ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα μένει έξω από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι αυτό αποτελεί απόφαση της Ελλάδας αλλά ότι η πρόσβαση στις αγορές θα εξαρτηθεί από την διατήρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Το κλειδί είναι, κοιτώντας μπροστά, ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όταν δεν θα είναι πλέον σε πρόγραμμα. Είναι πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση να τις προστατεύσει και να τις προχωρήσει. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει τη θέση του Ταμείου. Αντίστοιχο μήνυμα προς την Αθήνα είχε στείλει την Πέμπτη και η επικεφαλής του Ταμείου, λέγοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πως η δουλειά μένει νε συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Μήνυμα τέταρτο: Ο χρόνος τελειώνει

Τέλος, ο κ. Τόμσεν έδωσε έμφαση στο θέμα του χρόνου λέγοντας πως αυτό στενεύει αναφορικά με μια πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Καθώς το «εγκεκριμένο επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ ταυτίζεται χρονικά με το αντίστοιχο του ESM που λήγει στα τέλη Αυγούστου, «θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Άλλωστε θα απαιτηθεί εκτός από την έγκριση, να γίνει τουλάχιστον μια αξιολόγηση «αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Άρα ο χρόνος τελειώνει για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε» δήλωσε.

Από τη συνεδρίαση του Ουάσινγκτον Γκρουπ δεν αναμένεται να προκύψουν τελικές αποφάσεις, αλλά να συζητηθούν σενάρια που θα αφορούν το θέμα του ελληνικού χρέους.

Αναμένεται ωστόσο να διελευκανθεί αν οι εμπλεκόμενοι παίκτες εξακολοθούν να πιστεύουν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τα μέσα Ιουλίου (σ.σ αυτό είναι αυτή τη στιγμή και το τελευταίο χρονικό όριο καθώς ακολουθούν οι καλοκαιρινές διακοπές των κοινοβουλίων ενώ και ο ESM δεν μπορεί να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις μετά τις 20 Αυγούστου) ή αν θα αναζητήσουν περισσότερο χρόνο παρατείνοντας το μνημόνιο για μερικούς μήνες. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτεί την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και απορρίπτεται με σειρά δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ώρες.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα