Τόμσεν: Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο Πολ Τόμσεν

Τα μέτρα για το χρέος μπορούν να συμφωνηθούν τώρα και να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν θεωρώντας δύσκολο να αποφασιστεί η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων.

Δεν έχω αμφιβολία πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους (...) αλλά αυτό πρεπει να γίνει με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο», τόνισε.

Οσον αφορά στα μέτρα για το χρέος, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι η στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον και να συνδεθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα για το χρέος, ο Τόμσεν εξήγησε ότι το Ταμείο έχει δεχτεί πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα κλείσει με ικανοποιητικό τρόπο. Επεσήμανε όμως τα εξής:

«Αυτό που χρειάζεται είναι συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές και μετά το τέλος του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητα του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοποιημένου μηχανισμού».

Το περιθώριο για την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ESM, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει, το καθιστούν δύσκολο» είπε από την Ουάσιγκτον.

Οσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης, είπε πως πρόκειται για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά επίσης η διατηρήσιμη εφαρμογή των πολιτικών, είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» τόνισε.

Το Ταμείο βρίσκεται εν αναμονή των stress tests των ελληνικών τραπεζών και όπως είπε τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν πριν ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ