Reuters: Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 σημαντικά υψηλότερο του μνημονιακού στόχου

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,5% - 4,0% σημαντικά υψηλότερο του μνημονιακού στόχου, είπε την Παρασκευή στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Θα είναι μεταξύ 3,5% και 4,0% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο του στόχου του προγράμματος διάσωσης", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το μνημόνιο η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 και το 2019.

Το 2017 είναι η τρίτη χρονιά, από το 2015, που η απόδοση του πρωτογενούς αποτελέσματος απο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, θα υπερβεί τον στόχο. Σημειώνεται ότι η Αθήνα πέτυχε πλεόνασμα 4,19% το 2016 έναντι στόχου για 0,5%.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το υψηλότερο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τα υψηλότερα σχετικά έσοδα από τη φορολογία.

Την Δευτέρα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση απο την ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017, το οποίο θα απομακρύνει, σύμφωνα και με τις αναφορές του κυβερνητικού αξιωματούχου, κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη.

Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων μεταξύ των δανειστών, αλλά και επαφών τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την δ΄ αξιολόγοση και την έξοδο της Ελλάδας απο το μνημόνιο, για την οποία διαψεύδονται οι πληροφορίες περί συζητήσεων για ....καθυστέρηση της, μέσω μικρής επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα