Φωτιά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε ποιες περιοχές χτυπάνε κόκκινο

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις συνοικίες μεγάλων πόλεων της χώρας στις οποίες κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στις περισσότερες περιοχές της υπαίθρου αλλά και στις πιο ακριβές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής προτείνουν οι 250 ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι ανέλαβαν να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών εισηγήσεις για το ύψος των νέων τιμών ζώνης που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μέσα σε περίπου 3 εβδομάδες, οι 250 ιδιώτες εκτιμητές κατάφεραν να καταλήξουν σε νέες αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εκτιμητών δείχνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν αναμένεται τελικά να μειωθούν σημαντικά σε όλες τις λεγόμενες ακριβές περιοχές της χώρας κι ότι αντιθέτως σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές θα πρέπει να σημειωθούν σημαντικές αυξήσεις! Επιπλέον, στις λεγόμενες λαϊκές και υποβαθμισμένες συνοικίες και γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε πλήθος χωριών και οικισμών, κυρίως σε μη τουριστικές πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, οι εισηγήσεις των εκτιμητών προβλέπουν επίσης αντικειμενικές αξίες αισθητά αυξημένες.

Ειδικότερα, τα πρώτα στοιχεία των εκτιμήσεων στις οποίες προέβησαν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, όπως αυτά καταχωρίστηκαν ήδη ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, αφορούν περίπου 8.500 από τις συνολικά 10.000 τιμές ζώνης απ’ όλη τη χώρα και δείχνουν τα εξής:

• Για το 70% των περιοχών της χώρας προτείνονται μεταβολές (αυξομειώσεις) τιμών μικρές, κάτω του 10% (μεταξύ -10% και +10%) σε σχέση με τις ισχύουσες σήμερα.

• Αυξήσεις τιμών προτείνονται σε λαϊκά προάστια και υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, επειδή, όπως τώρα διαπιστώνουν οι εκτιμητές, οι αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές είχαν κρατηθεί σκόπιμα σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα, κατώτερα των εμπορικών αξιών.

• Στο Λεκανοπέδιο Αττικής προτείνεται μεγάλη άνοδος στις αντικειμενικές αξίες, κυρίως, σε περιοχές κοντά σε νέους σταθμούς του μετρό. Τις τιμές στις περιοχές αυτές ανεβάζει και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια η νέα μόδα του Airbnb. Αντιθέτως, μερικούς δρόμους πιο μακριά από τους νέους σταθμούς μετρό που δημιουργήθηκαν στο Λεκανοπέδιο μετά το 2007 (π.χ. στην Πανόρμου και στο Περιστέρι) ή από τουριστικά αξιοθέατα (π.χ. στο Κουκάκι κοντά στην Ακρόπολη) οι τιμές που προτείνονται είναι μειωμένες.

• Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές- φιλέτα σε όλη τη χώρα, που είναι ήδη πανάκριβες αλλά απευθύνονται σε αγοραστές με «χοντρά πορτοφόλια» που δεν πτοούνται από την κρίση.

Για παράδειγμα, στην οδό Ηρώδου Αττικού, όπου δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν διαμερίσματα εφοπλιστές και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, η τιμή ζώνης από τις 8.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα, προτείνεται να αυξηθεί στις 11.000 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση 29,4%).

Επίσης, στην πιο ακριβή περιοχή της χώρας, στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, η τιμή ζώνης προτείνεται να αυξηθεί κατά 47,72%, από τις 8.800 στις 13.000 ευρώ ανά τ.μ.

Αντιθέτως, σε άλλες ακριβές περιοχές προτείνονται μειώσεις, όπως π.χ. στο Ψυχικό, όπου σε περιοχές με τιμή ζώνης 4.700 ευρώ ανά τ.μ., η νέα τιμή προτείνεται χαμηλότερη κατά 21,27%, στις 3.700 ευρώ ανά τ.μ.

• Στην περιφέρεια της χώρας και ειδικά στα νησιά αναμένεται κύμα αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες. «Αυτό είναι αναπόφευκτο», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, «αφού οι τιμές ζώνης ξεκινούν από μόλις 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν το κατασκευαστικό κόστος στην περιφέρεια υπολογίζεται πως φτάνει ή ξεπερνά τα 800 ευρώ ανά τ.μ.

Ειδικά στα νησιά οι πραγματικές τιμές ξεπερνούν και τα 850 ευρώ το τ.μ. λόγω του κόστους μεταφοράς των υλικών, των μεροκάματων κ.λπ.». Με αυτό το σκεπτικό, σε νησιά όπως η Μύκονος αναμένονται εισηγήσεις για αυξήσεις αντικειμενικών τιμών έως 40% ή και 50%, ενώ χαμηλές αντικειμενικές τιμές της τάξεως των 500 ευρώ ανά τ.μ., ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές και την «άγονη γραμμή», θα αποτελούν σύντομα παρελθόν.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών θα υποβληθούν σε δευτεροβάθμια τριμελή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει να εξομαλύνει τις μεγάλες αποκλίσεις των εισηγήσεων για ίδιες περιοχές-ζώνες, αλλά και να περιορίσει πολύ μεγάλα ποσοστά αυξήσεων ή μειώσεων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν εντός του Απριλίου και πιθανότατα θα ισχύσουν από τον Μάιο.

Οι 21 φόροι που θα αλλάξουν μόλις εγκριθούν οι αναπροσαρμογές

Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να επηρεαστούν οι επιβαρύνσεις στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας που προκαλούν οι παρακάτω 21 κατηγορίες φόρων και τελών:

1) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα τεκμήρια διαβίωσης προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις αυξήσεις ανέβουν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα αυξηθούν αυτόματα κατά 40%.

2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

3) Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σε όσες περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης των κτισμάτων θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσουν σε άνοδο των συντελεστών υπολογισμού του βασικού κύριου ΕΝΦΙΑ σε κλιμάκια τιμών ζώνης ανώτερα από τα ισχύοντα σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά ποσοστά 1,3%-40%.

4) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

5) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ έως 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

6) Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

7) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

8) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

9) Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

10) Ο φόρος διανομής ακινήτων.

11) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

12) Τα τέλη υπέρ του Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.

13) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

14) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.

15) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.

16) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.

17) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

18) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.

19) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

20) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

21) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα