Eurogroup: Μετά τις 15 Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου θα εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη λήξη του αποψινού Eurogroup. Παράλληλα, τον Απρίλιο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η δόση είναι στα 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί», όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα τοποθέτησε την εκταμίευση της δόσης και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε αναφορά και στο θέμα των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέγοντας πως θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες τεχνικές παράμετροι πιθανότατα τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο και θα συνοδευτούν με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα καταρτίσει η Αθήνα. Τόνισε πάντως ότι η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ως απαράβατη προϋπόθεση για τα επόμενα μέτρα στο χρέος.

Το ορόσημο των 100 ημερών μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε θα ληφθεί (σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα πάντα) η οριστική απόφαση για το τέλος του ελληνικού προγράμματος και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Αύγουστο, επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

«Βρισκόμαστε 100 μέρες από το Eurogroup της 21/6, που πρέπει να πάρει απαιτούμενες αποφάσεις για θετική ολοκλήρωση προγράμματος αυτό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: οι εργασίες της τελευταίας αξιολόγησης έχουν ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθούν» είπε ο Μοσκοβισί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα