Στο Eurogroup της Δευτέρας η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης

Στο Eurogroup της Δευτέρας η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης

Η πορεία της Ελλάδας θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup θα ενημερωθεί για το ότι η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματός της.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα ενημερώσουν επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρώτη αποστολή τους, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες αποτιμούν θετικά την πρώτη αποστολή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Η αποστολή στην Αθήνα, είπε, πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάιο η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

«Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σε ότι αφορά τις τεχνικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι εργασίες προχωρούν, όπως και για τη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Τα άλλα θέματα του Eurogroup

Το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Το Eurogroup θα συζητήσει, επίσης, τις εξελίξεις όσον αφορά στον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες εν όψει της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Απρίλιο.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα