Κλείνει στο EWG η γ' αξιολόγηση - Λαγκάρντ: Η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη

Το Euroworking Group (EwG) θα δώσει θετική εισήγηση στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μετά την σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η δόση θα ανέλθει μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ.

«Ανοιξε ο δρόμος για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης,» τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα σε σύνολο 113 θα εκπληρωθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο EwG συζητήθηκε η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Η δόση θα ανέλθει μεταξύ σε 6 και 7 δισ. ευρώ και είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες του Δημοσίου και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 1,9 δισ. ευρώ, τόνισε.

Το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο απόθεμα ασφαλείας για να υποβοηθηθεί η βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει σε υποδόσεις με την πρώτη μέσα στο Φεβρουάριο κι αφού προηγηθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών και του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον» τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

«Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων ελπίζουμε να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα, για να αναπτυχθεί εντονότερα. Βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα» σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ερωτηθείσα αν η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως από τη βούληση να σωθούν οι τράπεζες σαν την Deutsche Bank ή τη γαλλική BNP Paribas, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Πήρε χρόνο, μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος. Επειδή μόνο λίγο-λίγο παίρναμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτιστη έγνοια μας. Οπωσδήποτε ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια».

Στη συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ επικρίνει το γερμανικό πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου ως υπερβολικό και ζητά από τη Γερμανία νέες επενδύσεις. «Θεωρούμε μέρος του πλεονάσματος απόλυτα δικαιολογημένο… το επίπεδο όμως, στο οποίο έχει φτάσει τώρα, δεν δικαιολογείται», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΝΤ. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις, για να αποτελέσει καλό ομαδικό παίκτη (teamplayer) στην παγκόσμια οικονομία. Οι επενδύσεις στην καινοτομία μειώνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα εξοπλίζουν τη Γερμανία για το μέλλον, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Στη διαμάχη για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων η Λαγκάρντ υποστήριξε τις ενέργειες της ΕΚΤ: «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ, κάθε Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να δρα υποστηρικτικά για όσο χρόνο δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού». Μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική της. Ωστόσο, η Λαγκάρντ τόνισε: «Όχι για πάντα».


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

-
Σχολιάστε το άρθρο: