Τι κρύβεται πίσω από τον "μποναμά" των 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Έμμεση παραδοχή της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ αποτελεί η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εφάπαξ - αντί στην πενταετία - οφειλές προς την επιχείρηση, ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Δια στόματος πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι από το μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ θα καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με στόχο πρώτον να δοθεί μια άμεση ανάσα ρευστότητας στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, αλλά και να μην υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος περίπου 90 εκατομμυρίων το 2018, ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

Η αποπληρωμή αυτού του ποσού αναμενόταν αρχικά να καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε βάθος πενταετίας. Φαίνεται ότι η λύση να δοθούν τα 360 εκατ. ευρώ  από το πλεόνασμα επιλέχτηκε καθότι η τρόικα δεν συμφωνούσε με μια πιθανή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και εξαιτίας της δύσκολης θέσης που βρίσκεται η ΔΕΗ - ταμειακά, λόγω των υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών από καταναλωτές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Αντιπολίτευση: Δήθεν «μέρισμα» οι χρηματοδοτικές ανάσες στη ΔΕΗ

«Από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση του και πρόσθεσε οτι «με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».

Για θράσος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγω για μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φωφη Γεννηματα, η οποία δήλωσε ότι ο κ. Τσιπρας δε δίστασε να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα τις χρηματοδοτικές ανάσες στην ΔΕΗ που χρεοκόπησε η πολιτική του.

Πώς προκύπτει το ποσό και οι ενστάσεις της τρόικας

Θυμίζουμε ότι η πληρωμή των παλιών ΥΚΩ στη ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και, με βάση την πρόσφατη εισήγηση της ΡΑΕ, τα αναδρομικά για την πενταετία 2012 - 2016 προσδιορίστηκαν στα 360 εκατ. ευρώ. Η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ) είχε προτείνει να καλυφθούν οι παλιές ΥΚΩ από τον ΕΦΚ του πετρελαίου που καίνε οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες των νησιών. Αρχικά, η κυβέρνηση δρομολόγησε μια λύση όπου το ποσό της επιβάρυνσης θα καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό σε βάθος πενταετίας και μέσω των λογαριασμών. Ωστόσο, οι συνθήκες, όπως φαίνεται, οδήγησαν στην απόφαση το ποσό των 360 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από το πλεόνασμα.

Το βάρος της κοινωνικής πολιτικής στους καταναλωτές

Οι χρεώσεις ΥΚΩ μπήκαν στη ζωή μας και ψηφίστηκαν το 2012, χωρίς να αναπροσαρμοστούν από τότε, με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένα έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ κατά την πενταετία 2012-2016, το οποίο προσδιορίστηκε από τη ΡΑΕ στα 360 εκατ. ευρώ, έναντι των 735 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει η ΔΕΗ. Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας συγκαταλέγονται στις ρυθμιστικές χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για το κοινωνικό τιμολόγιο, άλλα και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου οι μονάδες χρησιμοποιούν καύσιμο (μαζούτ), το οποίο είναι ακριβότερο από το ενεργειακό μείγμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά).

Με τον σημερινό, άδικο τρόπο υπολογισμού, όταν κάποιος καταναλωτής ξεπεράσει κάποια από τις κλίμακες τότε δεν χρεώνεται με τη μεγαλύτερη χρέωση μόνο για τις κιλοβατώρες που ξεπερνούν αυτό το όριο, αλλά για το σύνολο της κατανάλωσής του.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιωργος Σταθάκης δεσμεύτηκε πως μέχρι το 2022 θα υπάρξει απομείωση του χρέους και με την διασύνδεση νησιών ο λογαριασμός αυτός θα μηδενιστεί. Επίσης, έχει προαναγγείλει την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των τρεχουσών χρεώσεων, ώστε να μην υπάρξει το περσινό φαινόμενο υπερβολικής χρέωσης για όσους αλλάζουν κατηγορία χρέωσης. Το θέμα αναμένεται να κλείσει με την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα.

newmoney

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: