Τόμσεν: Τα βρήκαμε με την ΕΚΤ. Δεν υπάρχει ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες

Η προαναγγελθείσα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αποσαφήνιση της θέσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις τράπεζες έγινε γεγονός διά του Πολ Τόμσεν.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Ελλάδα και πως το Ταμείο αποδέχεται τη θέση της ΕΚΤ να μην γίνει Asset Quality Review αλλά να έρθει νωρίτερα το stress test.

Στη δήλωσή του, που έγινε στο FT Investment Management Summit ο Πολ Τόμσεν αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπό αυτό το πρίσμα προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη.

Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR.

Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια επικοδομητική πρότση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».

Εuro2day.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ