Ντάισελμπλουμ: Εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους

Εφικτή είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε υπέρ της καθαρής εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε πλήρως σε μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να λαμβάνει μόνη τις αποφάσεις εντός του πλαισίου της ευρωζώνης».

Σημείωσε ακόμα ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα βρίσκεται για λίγα χρόνια υπό εποπτεία με βάση τους κανόνες του ESM, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν επηρεάζει την αυτονομία της χώρας μας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του χρέους, ξεκαθαρίζοντας πως η θέση του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξει μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

«Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δυο ανδρών βρέθηκε το κλείσιμο της γ´ αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους και η οριστική έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, στόχος που θεωρείται ρεαλιστικός, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλέον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος» και υπογράμμισε πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλάδας».

«Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή, εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα. «Δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε. «Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών, έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε.

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την "καθαρή" έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup.

 

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: