Τα κρατικά φέσια και η αύξησή τους έφεραν ανατροπές. Aναβάλλεται η υποδόση των 800 εκατ.

Στο ποσό των 3,914 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο που ανέρχονταν στα 3,840 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Euro Working Group στις Βρυξέλλες κι όπως ήταν λογικό η "γκρίνια" από τους ευρωπαίους δεν άργησε να έρθει...

Έτσι, έγινε σαφές ότι η υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, αναβάλλεται για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν σήμερα συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη συζήτηση οι δυο πλευρές αναμένεται να θέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και ειδικότερα «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».

antennanews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα