ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ σήμερα.

Ξεκίνησε από το απόγευμα της Κυριακής η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στην ιστοσελίδα του taxisnet

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ενώ η διαδικασία για όλες τις ΔΟΥ της χώρας θα ολοκληρωθεί στις 21:00 το βράδυ.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις από το τέλος Σεπτέμβρη και έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Σημειώνεται οτι ενδεχόμενες επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος, συμψηφίζονται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Διαδικασία Συμψηφισμού ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή Φόρου Εισοδήματος

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Σε πρώτη φάση, από σήμερα Δευτέρα ως την Παρασκευή 31 Αυγούστου, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα αναρτώνται στο Taxisnet.

2. Στη συνέχεια, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων.

3. Οι φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να υποβάλλουν αιτήσεις συμψηφισμών εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.

4. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

5. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως τις 31 Ιανουαρίου του 2018.

6. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

7. Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τα παράλογα του ΕΝΦΙΑ

Φορολογική επιβάρυνση ανάλογη ενός διαμερίσματος 50 ετών στην Κυψέλη «απολαμβάνουν» οι κάτοικοι υπερπολυτελών εξοχικών κατοικιών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, που αξίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για μία από τις βασικότερες στρεβλώσεις και αδικίες στον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί και επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ, τα ειδοποιήτηρια του οποίου άρχισαν να αναρτώνται στο Taxisnet το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά και συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος αφορά τους κατόχους αστικών ιδιοκτησιών αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται και φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο της αγοραστικής ζήτησης από το εξωτερικό, επί της ουσίας «επιδοτούνται» φορολογικά, εις βάρος των αστικών ιδιοκτησιών, που συχνά είναι πλήρως απαξιωμένες και οι κάτοχοί τους αδυνατούν να τις πωλήσουν, ακόμα και σε «συμβολικές» τιμές.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της εφημερίδας, που συγκρίνει το ύψος του ΕΝΦΙΑ μεταξύ διαμερισμάτων 100 τ.μ. σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και πολυτελών εξοχικών ακινήτων σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς (με βάση αγγελίες μεσιτών).

Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει ότι ακόμα και στη Μύκονο, μία από τις ακριβότερες περιοχές εξοχικών κατοικιών, το κόστος του ΕΝΦΙΑ είναι από εφάμιλλο έως και πολύ χαμηλότερο από τον αντίστοιχο φόρο που πληρώνει (κατ’ αναλογία με την επιφάνεια του ακινήτου) ένα διαμέρισμα της Αθήνας.

Για παράδειγμα, μία πωλούμενη βίλα αξίας 4 εκατ. ευρώ στη νότια πλευρά της Μυκόνου, επιφάνειας περίπου 500 τ.μ., πληρώνει ετήσιο ΕΝΦΙΑ μόλις 1.350 ευρώ, δηλαδή 2,7 ευρώ/τ.μ., όταν η Κυψέλη, με τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων 40.000 – 70.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό κυμαίνεται μεταξύ 3,5 – 3,7 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα στις Σπέτσες εξοχική κατοικία 190 τ.μ. πληρώνει 1,24 ευρώ/τ.μ., όταν ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στα Πατήσια επιβαρύνεται με τριπλάσιο φόρο, της τάξεως των 3,6 ευρώ/τ.μ.

Τι να κάνετε εάν βρείτε λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Ραντεβού στην εφορία τους θα πρέπει να δώσουν όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν ή θα διαπιστώσουν ότι στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν τους έχει χορηγηθεί η απαλλαγή ή η έκπτωση για συγκεκριμένα ακίνητα ή διαπιστώσουν άλλα λάθη όπως για παράδειγμα στην φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Απαλλαγή ακινήτων: Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.,  με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2017. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr). Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Αμφισβήτηση φορολογητέας αξίας: Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα