Spiegel: Η λοταρία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ευνοεί τους πλούσιους Ελληνες

Με αρνητικό τρόπο προσεγγίζει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» την έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα, τη γνωστή σε όλους λοταρία με έπαθλο, τονίζοντας πως «θα ευνοήσει του πλούσιους Έλληνες».

Όπως αναφέρει: «Με λοταρία θέλει να επιβραβεύσει η Ελλάδα αυτούς που πληρώνουν με κάρτα. Εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να πατάξει τη διαδεδομένη φοροδιαφυγή.

To Spiegel κάνει αναφορά στο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τους πολίτες σε ρόλο κυνηγού και καταλήγει στο ότι «η πρόταση της λοταρίας είναι σίγουρα πιο κατάλληλη».

Παράλληλα, ασκεί κριτική, λέγοντας ότι μάλλον αυτό το σχέδιο ευνοεί τους έχοντες και τονίζοντας: «Το σχέδιο αυτό όμως ενδέχεται να ευνοήσει τους ούτως ή άλλως προνομιούχους πλούσιους της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αριθμός των λαχείων θα εξαρτάται από το ποσό που θα έχει δαπανηθεί. Επομένως πολίτες με μεγάλο βαλάντιο θα έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν απ' ό,τι απλοί καταναλωτές. Σημειώνεται πάντως ότι η απάτη με τον ΦΠΑ παρατηρείται ιδιαίτερα σε μικρά ποσά σε καταστήματα και εστιατόρια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα