Τελεσίγραφο 15 ημερών από την Εφορία: Ηλεκτρονικά ραβασάκια για απλήρωτους φόρους

Έρχονται ηλεκτρονικά ραβασάκια της εφορίας σε 761.000 φορολογούμενοι τις επόμενες ημέρες, οι οποίοι θα κληθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Αφορά όσους δεν κατέβαλλαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που έληγε στις 31 Ιουλίου.

Οι ειδοποιήσεις θα παραληφθούν από όλους όσους δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση ανεξάρτητα αν το ύψος της είναι 20 ευρώ ή 20.000 ευρώ.

Μόνο από την πρώτη δόση, η «τρύπα» ήταν 340 εκατ. Ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Πρώτα έρχεται μια γραπτή ή ηλεκτρονική ειδοποίηση η οποία έρχεται περίπου 20 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας της δόσης. Το ραβασάκι ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο για την οφειλή του η οποία έχει πάρει πλέον και την νόμιμη προσαύξηση του 0,73% και τον καλεί είτε να πληρώσει είτε να ρυθμίσει την οφειλή του σε διάστημα 15 ημερών από την κοινοποίηση της οφειλής.

Αν το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα τότε η οφειλή εμφανίζεται στην μερίδα του στο Taxis.net ως «ληξιπρόθεσμη οφειλή εκτός ρύθμισης». Παράλληλα στέλνεται μια νέα ειδοποίηση η οποία προειδοποιεί πλέον πιο αυστηρά για το ενδεχόμενο λήψης αναγκαστικών μέτρων εκ μέρους της ΑΑΔΕ και σε πιο απλά λόγια την κατάσχεση του τραπεζικού του λογαριασμού ή σε ακραίες περιπτώσεις και της προσωπικής του περιουσίας  Ατύπως δίνεται μια νέα προθεσμία άλλων 15 ημερών στο φορολογούμενο να διευθετήσει την οφειλή του

Αν ούτε και τότε ο φορολογούμενος συμμορφωθεί και δεν διευθετήσει την οφειλή του τότε μπαίνει στην «κόκκινη ζώνη» Αν η οφειλή είναι είναι πάνω από 500 ευρώ μέσα σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες μετά την πρώτη ειδοποίηση μπορεί να δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να μπλοκάρεται και το ποσό που οφείλεται να εισπράττεται αυτόματα.

Αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται « OFEIL-noreply@taxinet.gr» ενώ υπάρχει και υποσημείωση με την οποία οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για την πιθανότητα να έχουν λάβει πλαστά μηνύματα με κακόβουλο περιεχόμενο.

Στα ραβασάκια της ΑΑΔΕ , στο επάνω μέρος αποτυπώνονται το όνομα του φορολογουμένου και το όνομα χρήστη (username) στο taxisnet και συνοδεύονται από την κλασική επισήμανση σύμφωνα με την οποία «για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γίνονται περίπου 23.000 περιπτώσεων το μήνα και θεωρούνται απαραίτητοι από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η «τρύπα» των εσόδων που έφτασε τον Ιούλιο τα 730 εκατ. ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα