Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ο κύβος ερρίφθη και η χώρα μας βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο έως το καλοκαίρι του 2018 που εκτιμάται ότι θα επέλθει το τέλος του προγράμματος.

Το εγχείρημα είναι έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι η ακριβής επιλογή του χρόνου που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι η έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να γίνει είτε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου, είτε το αργότερο έως το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουλίου.

Η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει από την αγορά 3 έως 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανταλλαγή του ισόποσου ομολόγου που λήγει σήμερα και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν νέα κεφάλαια για την χώρα.  Αναλυτές αναφέρουν ότι το αν θα αντληθούν 1 ή 2 δισ. ευρώ θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση των επενδυτών όπως εξάλλου και το ύψος του επιτοκίου.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο έχουν πραγματοποιηθεί οι επαφές με τους ξένους επενδυτές και σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, «το ομόλογο έχει ήδη πωληθεί και υπερκαλυφθεί». Το έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών εκφράσθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και στις επαφές με ξένους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που είχε στο Λονδίνο από την προηγούμενη Τετάρτη έως και την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η Αθήνα επιδιώκει να προλάβει την έκθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουλίου, καθώς οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι το Ταμείο θα επιμείνει στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει την έξοδο στις αγορές είναι ανέλεγκτοι παράγοντες από την κυβέρνηση ή τις αγορές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο από την έξοδο που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, στις 10 Απριλίου 2014, δηλαδή 4,95% , με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν ότι τώρα το επιτόκιο θα κυμανθεί πλησίον του 4,5%. Στοχεύει, επίσης, στην υπερκάλυψη του ποσού.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εκτιμά ότι έως την έξοδο από το πρόγραμμα θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο με τρεις έξοδοι στις αγορές, με στόχο, μεταξύ άλλων, να υπάρξει σημαντικό ταμειακό απόθεμα και να μην χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ως είθισται επισήμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση τέτοιων των πληροφοριών ή ανακοίνωση για το προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ, αναφέρθηκε στη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

antenna

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: