Γερμανικός Τύπος: Σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα η σύσταση της Κομισιόν

Η σύσταση της Κομισιόν για τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας αποτιμάται θετικά από τους σχολιαστές. Την αισιοδοξία του για την Ελλάδα εκφράζει στην Handelsblatt ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η σύσταση της Κομισιόν για τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος κατά της Ελλάδας τραβά την προσοχή του γερμανόφωνου Τύπου.

Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για μια «καλή είδηση για την Ελλάδα» και προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαλλάσσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα μετά από οκτώ χρόνια από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. (?) Από το 2009 βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Ελλάδας, η οποία διασώθηκε επανειλημμένα από τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, μια διαδικασία λόγω του ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα υπερέβαινε τακτικά το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ. Το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει μάλιστα σε15,1% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει το Spiegel Online.

«Η Κομισιόν θέλει να τερματίσει τη διαδικασία για το έλλειμμα», τιτλοφορεί ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της, «η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με την Κομισιόν και πάλι σε τάξη». Ο τερματισμός της διαδικασίας κατά της Ελλάδας «θα ήταν ένα θετικό μήνυμα, το οποίο θα πρέπει όμως ακόμη να εγκρίνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ». Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος επισήμανε ότι «η σύστασή μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας είναι ένα ακόμη θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης της χώρας». Η Handelsblatt αναφέρει ότι «η σύσταση της Κομισιόν ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη και σημειώνει ότι η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% το 2016 ενώ και η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με δημοσιονομικό έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ, «αισθητά κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%», επισημαίνει η Handelsblatt.

Η S?ddeutsche Zeitung, επικαλούμενη τη σύσταση της Κομισιόν, γράφει ότι ο «ελληνικός προϋπολογισμός είναι ξανά σε τάξη». Όπως σημειώνει, «μετά από οκτώ χρόνια πολιτικής λιτότητας η Ελλάδα έλαβε την πιστοποίηση της Κομισιόν ότι ο προϋπολογισμός της δεν παραβιάζει πλέον τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς». Η εφημερίδα του Μονάχου διευκρινίζει ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει ακόμη να εγκρίνουν αυτό το βήμα, κάτι που αναμένεται όμως να συμβεί. (?) Μετά την απαλλαγή της Ελλάδας θα έμεναν τρία κράτη εναντίον των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: η Γαλλία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία».

«Η Ελλάδα πετυχαίνει ένα ορόσημο και δεν παραβιάζει πλέον το έλλειμμα», γράφει η ελβετική Neue Zuercher Zeitung, η οποία επιχειρεί να τονίσει τη σπουδαιότητα της σύστασης της Κομισιόν παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη εξέλιξη «διαφαινόταν εδώ και μήνες». Όπως σημειώνει η NZZ, «στο πλαίσιο της διαδικασίας για το έλλειμμα που ξεκίνησε το 2009 είχε παραταθεί επανειλημμένα η προθεσμία για την επίτευξη του ορίου του 3% του ΑΕΠ βάσει των κριτηρίων του Μάαστριχτ, με τελευταία παράταση έως το 2017. Με το περσινό πλεόνασμα η Ελλάδα εκπλήρωσε με το παραπάνω και πρόωρα αυτόν τον στόχο».

Αισιόδοξος ο Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην ευρωζώνη εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενομένου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές και ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους».

Σε ερώτηση μήπως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αντέτεινε ότι «στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ. Σημαντικότερη είναι όμως η αναπτυξιακή τάση για τις επόμενες δεκαετίες και αυτή εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πολύ θετικότερα σε συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν», υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο «εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».

«Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές»

Ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post αναφέρεται στα σχέδια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησής της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού. Όπως σημειώνεται, «τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση η Αθήνα σχεδιάζει τώρα ένα νέο ομόλογο. (?) Εγκαίρως, πριν από το τέλος του προγράμματος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) θέλει να τεστάρει την όρεξη των επενδυτών για νέα ελληνικά χρεόγραφα. Συζητείται η έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου με όγκο περίπου δύο δις ευρώ».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ, «είναι σαφές: Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει επιτόκια μεταξύ 4% και 5% για να αντλήσει φρέσκο χρήμα στις κεφαλαιαγορές, και ως εκ τούτου αισθητά περισσότερα χρήματα συγκριτικά με όσα καταβάλλει για τα δάνεια ευρωπαϊκής βοήθειας. Όμως το κόστος του δανεισμού δεν βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, δεδομένου ότι θα πρόκειται για περιορισμένο ποσό. Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί ξανά βήμα-βήμα η πρόσβαση στις αγορές».

Σύμφωνα με τον γερμανό ανταποκριτή, περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο εξόδου στις αγορές το φθινόπωρο «επειδή η Ελλάδα θα μπορούσε πιθανόν τότε να αναχρηματοδοτηθεί με ευνοϊκότερους όρους» σε σύγκριση με το αν επιχειρούσε να επανέλθει στις αγορές νωρίτερα.

DW

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα