Λαγκάρντ: Δεν μπορώ να αποκλείσω άλλη μια κρίση

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άλλης χρηματοπιστωτικής κρίσης στη ζωή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, διαφοροποιούμενη από την θέση της προέδρου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, που εκτίμησε πως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι πιθανή.

«Μπορεί, κάποια μέρα, να προκύψει κι άλλη κρίση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο CNBC, στο περιθώριο συνεδρίου στο Ντουμπρόβνικ της Κορατίας.

«Σκοπεύω να έχω έναν μακρύ βίο, το ίδιο ελπίζω και για την Γέλεν, ως εκ τούτου δεν μπορώ αν αποκλείσω τελείως το ενδεχόμενο μια νέας κρίσης, επειδή έχουμε δει κύκλους κατά την προηγούμενη δεκαετία και δεν μπορώ να το αποκλείσω», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Ωστόσο, η ίδια υπογράμμισε το μη προβλέψιμο των κρίσεων, δηλώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δράσουν προσεκτικά στην προετοιμασία για τέτοιες περιπτώσεις.

«Από πού θα έρθει, με τι μορφή θα εκδηλωθεί, τι διαστάσεις θα λάβει και πόσες χώρες θα επηρεάσει μένει να το δούμε, στην πραγματικότητα οι κρίσεις δεν έρχονται από εκεί που τις περιμένουμε», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, ενώ τόνισε πως «υποχρέωσή μας και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής είναι πως πρέπει "να είστε έτοιμοι”. Να βεβαιωθείτε ότι ο χρηματοπιστωτικός σας τομέας εποπτεύεται και ρυθμίζεται σωστά, οι θεσμοί είναι ισχυροί και πως υπάρχουν τα κατάλληλα μαξιλάρια που να διασφαλίζουν την αντοχή σε μια ενδεχόμενη κρίση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα