Επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο

Οι τίτλοι στις ενότητες του συνεδρίου του Economist αύριο και μεθαύριο στο Λαγονήσι, προδιαγράφουν λίγο πολύ τα μηνύματα τα οποία αναμένεται να σταλούν από τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αύριο το μεσημέρι αναμένεται να περιγράψει "τα επόμενα βήματα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση" ενώ από νωρίς το πρωί Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαριόλι (ESM) θα συνομιλήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τον "ελληνικό οικονομικό μαραθώνιο" ο οποίος βρίσκεται – σύμφωνα με την ατζέντα του συνεδρίου- "ακόμα σε εξέλιξη".

Τα μηνύματα των δανειστών αναμένονται την ώρα που στην Αθήνα, κλείνουν τα τελευταία προαπαιτούμενα στη λίστα των 140 δράσεων μέσω των οποίων περνά η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις, με την προθεσμία για την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος να εκπνέει έως τις 24 Ιουλίου. Το Μνημόνιο ορίζει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει γίνει η πώληση.

Το δεύτερο εκκρεμές προαπαιτούμενο, διευθετήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του προέδρου Θεόδωρου Βενιάμη και του Διοικητικού Συμβουλίου για την επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς για έναν ακόμα χρόνο, έως και το 2018.

Το τρίτο εκκρεμές προαπαιτούμενο, δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα αλλά πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το Μνημόνιο απαιτούσε ήδη από τον Μάιο, επανυπολογισμό του 10% των συντάξεων οι οποίες εκδίδονται για αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τις 13 Μαΐου 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έως το τέλος του περασμένου έτους. Επιπρόσθετα έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί επιπλέον 20% των εν λόγω (αν αναμονή) συντάξεων.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το EuroWorking Group θα εξετάσει εκ νέου των κατάλογο των 140 προαπαιτούμενων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στον ESM να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ. Εκτός θεαματικού απρόοπτου, η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στο διάστημα 6-7 Ιουλίου.

Την ώρα που θα συνεδριάζει το EWG, στο Λαγονήσι αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα του Κλάους Ρέγκλινκ, επικεφαλής του ESM ο οποίος θα μιλήσει στο ίδιο πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί αναφορικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα περιβάλλον "αντι-λιτότητας" ενώ ο επικεφαλής του ESM αναμένεται να εκπέμψει τα γνωστά του μηνύματα για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές.

 

 

 

Euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα