Τα πρόστιμα για όσους δεν υποβάλουν στην ώρα τους τη φορολογική δήλωση

Πιθανότατα σε παράταση για τις 14 Ιουλίου οδηγείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τη χρήση του 2016. Παράλληλα αναμένεται η επιβολή προστίμων που ήδη ισχύουν για τους εκπρόθεσμους πολίτες.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

-100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

-2. 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

-500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβάλλονται και όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Αναλυτικότερα:

-Εάν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενική ή πιστωτική και της εκπρόθεσμης χρεωστικής τότε το πρόστιμο είναι 100 για τα φυσικά πρόσωπα, 250 για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο.

Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100 ευρώ.

-Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που τόσο η εκκαθάριση της αρχικής όσο και της τροποποιητικής είναι πιστωτική αλλά και στην περίπτωση που η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής είναι χρεωστική αλλά με μειωμένο ποσό καταβολής. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει το ποσό της αρχικής εκκαθάρισης να έχει καταβληθεί.

Έρχεται παράταση

Η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου φάνηκε θετική στην ιδέα μιας ολιγοήμερης παράτασης και είπε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα φορέων και πώς πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση.

Ουσιαστικά, βρισκόμαστε πέντε εργάσιμες ημέρες πριν κλείσει το Taxisnet για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις.

Με αυτό το δεδομένο θα έπρεπε ούτως ή άλλως να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα, καθώς ακόμα και αν είχαμε υποβολή 400.000 δηλώσεων την ημέρα, το σύστημα δε θα ήταν σε θέση να την αντέξει.

Τα εφετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας τα οποία πήραν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δείχνουν μεγάλες επιβαρύνσεις και χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερα από πέρυσι.

Ήδη, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής: Για το 38,8% των φορολογουμένων (1.502.877 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν επιστροφή φόρου είναι μόλις το 16,06% του συνόλου (623.080 δηλώσεις).

Για τους υπόλοιπους 1.747.387 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό, δηλαδή δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, αλλά ούτε θα τύχουν επιστροφής.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα