Η Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνει το ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα θα ενημερώσει εντός της ημέρας το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ θα παράσχει ενημέρωση για τις επαφές που είχε στην Ευρώπη την παρελθούσα εβδομάδα και στη βάση αυτή θα αναφερθεί και στη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

Στη βάση αυτή αναμένεται πως θα συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle -AIP) μιας νέας δανειακής συμφωνίας 14 μηνών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η «επί της αρχής έγκριση» είναι μια διαδικασία στην οποία βασίστηκε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν όταν είχε υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές στις οποίες θα βασίζονταν ένα πρόγραμμα που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας-μέλους και των πιστωτών της σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή την ελάφρυνση του χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η «επί της αρχής έγκριση» θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τομέα των πολιτικών, ενώ η αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ βάσει της συμφωνίας του ΔΝΤ θα γίνει υπό τον όρο ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Να σημειωθεί πως στη βάση της «επί της αρχής εγκρίσεως» η εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει αποκλειστικά βάσει της ανάλυσης του χρέους που θα πραγματοποιηθεί από το ίδιο το ΔΝΤ.

Ο στόχος που έχει θέσει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είναι η όλη διαδικασία εγκρίσεως του νέου δανειακού προγράμματος που θα φέρει την «επί της αρχής έγκριση» να έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου.

Δεδομένου ότι έχουν υπάρξει εκτιμήσεις ξένων νομικών κύκλων που θεωρούν πιθανή την αναβολή της σχετικής απόφασης από το ΔΝΤ και τη μετάθεση της για μετά τις 27 Ιουλίου, αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώνεται από πηγές από την Ουάσιγκτον.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν στο CNN Greece πως ο χρόνος για τη λήψη της σχετικής απόφασης είναι επαρκής και πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθούν προς σχολιασμό από τα στελέχη του ΔΝΤ τα σχετικά έγγραφα στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου προκειμένου αυτά μέσα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων να καταρτίσουν τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα.

 

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα