Eurogroup: Λύση βλέπει ο Τσακαλώτος. Ντάισελμπλουμ: Δεν θα πάρουμε τελική απόφαση για το χρέος

O υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα λάβουν σήμερα τελική απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα δώσουν περισσότερη σαφήνεια για το πώς θα μεθοδευτεί η ελάφρυνση χρέους του χρόνου.

"Δεν θα υπάρξει νούμερο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα, αυτό θα συμβεί το 2018", υπογράμμισε.

Αισιόδοξος για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζίμιρ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg. «Εκτιμώ ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα» δήλωσε ο Καζίμιρ, στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στο ίδιο πλαίσιο, ωστόσο, ανέφερε ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικές πηγές:  μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός»

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ενδεικτική για την μεταστροφή του κλίματος σε σχέση με τις χθεσινές διαρροές κυβερνητικών πηγών. Μάλιστα, σήμερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι "ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. H ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία".

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μόλις ένα 24ωρο αφότου πάλι μέσω ΑΠΕ κυβερνητική πηγή κατέβαζε πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου".

"Πυρ ομαδόν" κατά Σόιμπλε

Η επιμονή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εμφανίζεται ανυποχώρητος στις θέσεις του, τον τοποθετεί στο στόχαστρο Ελλήνων αλλά και Ευρωπαίων πολιτικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καλεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου», είπε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στον ιστότοπο Politico, ανέφερε ότι «οι Έλληνες έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν και τώρα είναι η σειρά μας», αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup.

Σε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε ανέντιμη τη συμπεριφορά του Σόιμπλε στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, κ. Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε πως είναι άδικο να κρατείται όμηρος η Ελλάδα, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα να πλησιάσουμε την Αθήνα μετά από χρόνια σκληρών μεταρρυθμίσεων.

«Ο Σόιμπλε πρέπει να πάψει να αντιτίθεται στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας» τονίζει ο κ. Πιτέλα και προσθέτει. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την ανάπτυξή της και για αυτό η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι όμηρος της Ευρώπης».

Χαρακτηριστικό είναι και το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation, με μια προτροπή προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη η Liberation, καταλαμβάνοντας το μισό πρωτοσέλιδο.

«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι σας στον ελληνικό λαό» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που γράφει. «Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τα λάθη των κυβερνώντων. Είναι επιτέλους ώρα να δράσουμε για να ρυθμίσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους».

με πληροφορίες euro2day, ant1

Euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα