Συμβιβασμός με γαλλικό κλειδί σήμερα στο Eurogroup ή Σύνοδος Κορυφής

Λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, που συνεδριάζει το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, το Μαξίμου επιμένει ότι «αν δεν υπάρξει μια δίκαιη πρόταση», το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, παρά τα όσα αναφέρουν από την πλευρά τους οι δανειστές.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή μιλώντας στο real.gr ανέφερε ότι η ελληνική θέση παραμένει σαφής ότι «πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης στους τρείς βασικούς “πυλώνες” που αποτελούν και τα σημεία τριβής με τους δανειστές», δηλαδή:

- εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα οδηγήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,

- χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε η λύση που θα δοθεί να είναι και κοινωνικά βιώσιμη,

- δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

«Έχουμε κάνει περισσότερα απ’ όσα μας έχουν ζητήσει» επεσήμανε στο real.gr η ίδια κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για τα παραπάνω, δεν θα συμφωνήσουμε και θα πάμε στην Σύνοδο Κορυφής».

Πρόσθεσε δε ότι σε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη θα πρέπει «να αναλάβει ο Σόιμπλε την ευθύνη για το συγκρουσιακό κλίμα που θα δημιουργηθεί».

Εξάλλου χθες κυβερνητική πηγή διέρρεε ότι «αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμένος απο την πλευρά του να υποκύψει σε πιέσεις.

Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, απαντώντας ουσιαστικά στην Αθήνα, έλεγε επισήμως χθες ότι «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση της δόσης είναι μόνο το Eurogroup», ενώ επανέλαβε την μονότονη θέση του Βερολίνου για το χρέος ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα μπορέσουν αν ληφθούν μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2018. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, το μοντέλο αυτό θα συζητηθεί και στο σημερινό Eurogroup παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρόλα αυτά η Αθήνα επενδύει στο γαλλικό «κλειδί». Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ήρθε στην Αθήνα κομίζοντας την γαλλική πρόταση για το χρέος που συνδέει με έναν αυτόματο μηχανισμό τα μεσοπρόθεσμα και την ανάπτυξη, η οποία φαντάζει ικανοποιητική για την ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

Ωστόσο συνεργάτες του κ. Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα