Το παρασκήνιο ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας ότι μετά και την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τους δανειστές και ότι θα υπάρξει απόφαση για το χρέος, με όρους καλύτερους εκείνων που πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 22 Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι Αθήνα και δανειστές θα συμφωνήσουν σε:

-επιτάχυνση των ήδη εφαρμοζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων

-προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

-φόρμουλα σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η τελευταία, είναι ο πυρήνας της συμβιβαστικής πρότασης που κομίζει την Δευτέρα στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ.

“Κρούει τον κώδωνα” ο Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού είπε ότι η Ελλάδα θα είχε ήδη πατήσει στα πόδια της αν δεν υπήρχε η «περίοδος Βαρουφάκη», «έκρουσε τον κώδωνα» στους δανειστές ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αναβολή για τις αποφάσεις τους.

«Περιμένω ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αν η πρόταση Λαγκάρντ, που δίνει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους, ανοίγει τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης, αυτό θα είναι καλό. Περαιτέρω καθυστερήσεις στις αποφάσεις για την Ελλάδα θα είναι κακές για την χώρα και για την Ευρωζώνη», τόνισε, στην Bild, ο κ. Ρέγκλινγκ

Μοσκοβισί: οι δανειστές «παίζουν με την φωτιά»

Σαφές μήνυμα σε Βερολίνο και ΔΝΤ έστειλε ο Πιέρ Μοσκοβισί, με συνέντευξη του στην Real News.

«Το “συμβόλαιο” από την πλευρά της Ελλάδας έχει εκπληρωθεί. Όταν η μία πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της, θα πρέπει και οι άλλες να αναλάβουν τις δικές τους. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα από την Ελλάδα» διεμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ.

Η Αθήνα επιδιώκει την Πέμπτη να ανοίξει και ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο QE.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον Alpha 989: «Αυτό το οποίο παίζεται στο Eurogroup είναι μια συμφωνία, η οποία θα έχει έναν τέτοιο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα δίνει τη δυνατότητα ακριβώς στην ΕΚΤ να αποφασίσει για το αν  και κατά πόσο θα επιλεγούν τα ελληνικά ομόλογα για ένταξη στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης).

Αντιπολιτευτικά πυρά

Στον απόηχο της έντασης στην Βουλή για την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων για την δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να δοθεί σκυτάλη στις αποφάσεις για το χρέος, η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση για την διαπραγματευτική της τακτική και τα νέα μέτρα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Realnews επιμένει ότι «η τακτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας ήταν εντελώς λανθασμένη. Έδωσε την ευκαιρία στον κ. Σόιμπλε να βγει από πάνω. Κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί σε καμία περίπτωση, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας»

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκτιμά πως «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μόνιμης επιτροπείας, μόνιμων μνημονίων, όπου τα μέτρα που έχουν παρθεί όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δε θα καταργούνται, αλλά θα συσσωρεύονται συνεχώς και με νέα προαπαιτούμενα για να παίρνουμε κάθε φορά τη δόση».

Στο παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις με στόχο την συμφωνία, συνεχίζονται εντατικά και αναμένεται να κρατήσουν μέχρι και την έναρξη του Eurogroup.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα