Μπαρόζο: Το Grexit παραμένει στο μυαλό κάποιων στην Ευρώπη

«To Grexit παραμένει στο μυαλό κάποιων στην Ευρώπη» τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ομιλία του στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ε.Ε. είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ακόμα η άποψη στην Ευρώπη ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη από ό, τι για να μείνει σε αυτήν.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς στην Ευρώπη πολλοί υποστηρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, «οπότε αυτό είναι θετικό για την ανάπτυξη της χώρας». Μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση, καθότι ερμηνεύτηκε από αρκετούς πως «δείχνει» προς τη ΝΔ.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ ο ίδιος είπε πως η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν απόφαση της Γερμανίας και των «συμμάχων» χωρών, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.

«Το θέμα είναι πως το ΔΝΤ είχε την εμπειρία των διασώσεων που η Κομισιόν δεν είχε και η Μέρκελ τόνισε τότε ότι πρέπει να έχουμε την εγγύηση της παρουσίας του Ταμείου. Η Κομισιόν δεν την δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά αυτή την πρόταση ωστόσο συμφώνησε και προχώρησαν στην δημιουργία της γνωστής μας Τρόικας» είπε ο κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, η πιο δύσκολη στιγμή ήταν τον Νοέμβριο του 2011 στη σύνοδο των Καννών όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου έφερε στο τραπέζι την ιδέα του δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «απόλυτος πανικός στις αγορές». Τότε ο ίδιος φοβήθηκε για ένα Grexit αλλά παράλληλα ήταν βέβαιος πως η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε λάθος το Brexit τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρώπη συνολικά, ενώ σχετικά με την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλίας, σχολίασε πως «αποτελεί καλό νέο για την Ευρώπη, καθώς είναι μεταρρυθμιστής και φιλοευρωπαϊστής, ενώ είπε ότι «αν εφαρμόσει το 50%- 60% όσων έχει υποσχεθεί, τότε αυτό θα αποτελεί επιτυχία για τη χώρα του αλλά και για την Ευρώπη».

Τσακαλώτος στη Βουλή για Grexit και κατάρρευση Ευρωζώνης - Βίντεο

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα