Τόμσεν: Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στο ζήτημα του χρέους

Για το νέο ναυάγιο στο Eurogroup μίλησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Σε συνέντευξη του στις Βρυξέλλες τόνισε πως «η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική. Το πρόγραμμα αυτό αντιμετωπίζει τα «δύσκολα» και «ευαίσθητα» θέματα για τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στο συνταξιοδοτικό. Είμαι βέβαιος ότι είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο το ΔΝΤ θα μπορούσε να το στηρίξει με ένα πρόγραμμα (τύπου stand by arrangement)».

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά η διοίκηση του ΔΝΤ θα λάβει την τελική απόφαση.

"Είμαι χαρούμενoς ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκηση".

Και συμπλήρωσε: «Προκειμένου να προχωρήσουμε περαιτέρω, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά ακόμη δεν έχουμε συμφωνία» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για «περισσότερο ρεαλιστικές υποθέσεις» και «μεγαλύτερη σαφήνεια».

Ο Πόουλ Τόμσεν τόνισε ότι «δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν από το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».

Μόνο ο Σόιμπλε κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ