Χωρίς συμφωνία το Eurogroup για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να βγει συμφωνία  για το θέμα του χρέους παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις που υπήρξαν.

Στην τετραμερή συνάντηση οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μπρούνο Ντε Λεμέρ και Πολ Τόμσεν δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα επαρκές προσχέδιο και η συμφωνία παραπέμπεται για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν πολλές διαφορετικές εκδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 έως το 2060 και διαφορετικές εκδοχές για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους

Ενα ακόμη κρίσιμο Eurogroup  στις Βρυξέλλες για την  Ελλάδα καθώς είναι στο επίκεντρο για την ελάφρυνση του χρέους

Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο το αποψινό Eurogroup φαίνεται πως ενδέχεται να προστεθεί στις συνεδριάσεις που κράτησαν πολλές, πολλές ώρες...

Αναβολή;

"To Eurogroup αναστέλλει για τρεις ώρες τις διεργασίες του".

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Νίκοw Χρυσολωράς, υπεύθυνος του Bloomberg στις Βρυξέλλες.

Συνεχείς επαφές εδώ και δύο ώρες

Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρουνό Λε Μερ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, άρχισαν ξανά οι συζητήσεις

Το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του προκειμένου να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

Bloomberg: Τρία σενάρια για το χρέος! Ένα είναι... εφιαλτικό

Πιτέλα: Οι δανειστές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

"Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητά του", διαμηνύει με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.

Εξάλλου στην ίδια ανάρτηση, η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει πως το Eurogroup έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη.

"Κάντε το χρέος σας για την Ελλάδα"

Να εκπληρώσει η ευρωζώνη τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα, αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ζητά με σημερινή ανακοίνωσή της ενόψει του Eurogroup, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να μην «εμποδίζει άλλο μια εποικοδομητική λύση».

«Μια Ελλάδα που έχει καταστραφεί από δογματικές περικοπές, ενώ εξακολουθεί να υποφέρει κάτω από το βάρος του χρέους της, δεν μπορεί να ανακάμψει» υπογραμμίζει ο Ούντο Μπούλμαν, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προσθέτοντας ότι ο Σόιμπλε «δεν πρέπει πλέον να εμποδίζει μια εποικοδομητική λύση για τη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος υπογραμμίζει πως «μετά τις τεράστιες προσπάθειες εξοικονόμησης που έχουν κάνει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει τώρα να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια διάσωσης και να εφαρμόσουν την ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα». «Αυτή η υπόσχεση δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της εμμονής στη λιτότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών», καταλήγει ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Σταθάκης: Έως τις 15 Ιουνίου η λύση για το χρέος

Την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος, εξέφρασε με συνέντευξη του στον ρ/σ Real Fm, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας: «Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει για την επίσημη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί και πρέπει να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα οι όποιες αποφάσεις να μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, απάντησε πως «ακόμη κι αν δεν έχουμε σήμερα την οριστική λύση, πρέπει να υπάρχει απόφαση που θα δίνει οδηγίες για το πώς θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για το χρέος ως τις 15 Ιουνίου. Άρα δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Συνεπώς, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί η απόφαση αυτή για μετά τις γερμανικές εκλογές».

Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν προσδιοριστεί από τον Μάιο του 2016, με την περίφημη διάκριση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα τα οποία συζητάμε σήμερα και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων στο οποίο έχει τεθεί η οροφή το 15% του ΑΕΠ, το οποίο στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα πρέπει να παραβιάζεται αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους».

Ερωτηθείς για το εάν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή χωρίς τα μέτρα για το χρέος, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «η απόφαση είναι δεσμευτική και πρέπει να ληφθεί σήμερα, διότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το σημείο-κλειδί. Εφαρμόζουμε ένα Πρόγραμμα στο σκέλος που μας αφορά ως ελληνική κυβέρνηση και είναι πακέτο από την πλευρά των θεσμών η ρύθμιση και η βιωσιμότητα του χρέους. Αλλιώς δεν έχει νόημα και το ίδιο το Πρόγραμμα. Αντικειμενικά αυτά τα δύο πάνε πακέτο διότι εφαρμόζεις το Πρόγραμμα, έχοντας στον αντίποδα ότι είσαι βιώσιμος και μπορείς να επιστρέψεις στις αγορές» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Αναφερθείς στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είπε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον. «Από τις τέσσερις περιοχές για τις οποίες υπήρξε ενδιαφέρον φθάσαμε στο σημείο να προωθηθεί η υπογραφή συμβάσεων για δύο από αυτές. Εμείς, δεν προβαίνουμε σε θριαμβολογικές ανακοινώσεις, κάνουμε τη δουλειά μας με μέτρο. Θα συνεχίσουμε με βήματα συντεταγμένα, ώστε να είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο, για να διευκολύνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πλούτου» υπογράμμισε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές φωτοβολταϊκών, απάντησε: «Έχουμε εξοφλήσει και τον Σεπτέμβριο. Το 80% της παραγωγής είναι στους τέσσερις μήνες, Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Συνεπώς, μείνανε οι χειμερινοί μήνες που έχουν μικρή απόδοση. Οι φορείς του κλάδου είναι ευχαριστημένοι, γιατί προχωρήσαμε όπως είχαμε συμφωνήσει».

Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο θα προορίζονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. «Μελετάμε το πώς θα λειτουργεί αυτό το Ταμείο σε συνδυασμό με τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Κύπρος» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυστριακός ΥπΟικ: Το ΔΝΤ να σταματήσει να κωλυσιεργεί

Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι "το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική". Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα.

Ντάισεμπλουμ: Περιμένουμε μια συμφωνία, όχι όμως ΤΗΝ συμφωνία

"Περιμένουμε μια συμφωνία, όχι όμως ΤΗΝ συμφωνία" δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σόιμπλε: Θα καταλήξουμε σε συμφωνία ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δόση

ΥπΟικ Σλοβακίας: Το θέμα είναι πολιτικό και όχι πρακτικό

Σχετικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος: "Πιστεύω ακόμα ότι πρόκειται για ένα περισσότερο πολιτικό, παρά πρακτικό θέμα. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα τα χρειάζεται αυτή την ώρα".

Νούναν (ΥπΟικ Ιρλανδίας): Δύσκολο να έχουμε συμφωνία

Δύσκολο να έχουμε σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν χρωστά χρήματα στην Κομισιόν αλλά στα κράτη-μέλη. Αυτό θα συζητήσουμε.

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Χαιρετίζω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης

Πρέπει να βρούμε μια λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να δει το μέλλον με αισιοδοξία. Χαιρετίζω την δύσκολη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει τα μέτρα.

Μοσκοβισί: Υπάρχει βούληση για συμφωνία

Υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για μια συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, πριν από την άφιξή του στο Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

"Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Μοσκοβισί. "Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης", επιβεβαίωσε.

"Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν", επιβεβαίωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι την Τρίτη.

Η "παρθενική" εμφάνιση του νέου Γάλλου υπουργού Οικονομικών

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ο νέος γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Bloomberg

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές και περιλαμβάνουν διαφορετικές υποθέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Με βάση το πρώτο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό της τάξης του 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμά της κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060. Το δεύτερο πιο απαισιόδοξο σενάριο, τοποθετεί το ελληνικό χρέος στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο το 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει μία λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και βρίσκεται κάπου στη μέση.

Γαλλικά ΜΜΕ για ελληνικό χρέος: Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών

Στράουχ (ESM): Πολύ νωρίς για ευρωομόλογο

"Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για την καθιέρωση ευρωομολόγων και χρειάζεται περισσότερη σκέψη για την καθιέρωση και ανάπτυξη ασφαλών (ή χωρίς κίνδυνο) ευρωπαϊκών ομολόγων", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρολφ Στράουχ.

"Τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης θα απαιτήσουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής ανάληψης κινδύνων και της μείωσης των κινδύνων. Αυτό προϋποθέτει πρώτα και κυρίως μία συναίνεση για το πώς θα διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και θα αντιμετωπίζεται το υπερβολικό χρέος», σημείωσε ο Στράουχ σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στο Παρίσι με θέμα «Υπερβολικά κρατικά χρέη και σταθεροποιητικές πολιτικές», η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΣ.

Κομισιόν: Όλοι στο σωστό δρόμο, εκτός από Γαλλία και Ιταλία

"Όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, πλην της Γαλλίας και της Ισπανίας, βρίσκονται από δημοσιονομική άποψη, στο σωστό δρόμο" αναφέρει σε έκθεσή της η Κομισιόν.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι:  Ελπίζουμε ότι σήμερα θα φτάσουμε σε λύση για την αξιολόγηση, αλλά είναι νωρίς για το την ελάφρυνση του χρέους.

Σόιμπλε: Είναι νωρίς να έχουμε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Χωρίς την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί το αποψινό Eurogroup στις Βρυξέλλες. Παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου, η επικεφαλής του Ταμείου δεν θα έρθει τελικά -το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Πολ Τόμσεν.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το Ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί τρίτο στην ατζέντα

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα βρέθηκε το σημερινό Eurogroup. "Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση, προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Συμφώνησαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα