Βαρύς ο φορο - λογαριασμός για όσους έχουν εισόδημα έως 21.500 ευρώ

Από τη μείωση του αφορολογήτου και την εφαρμογή των φορολογικών αντιμέτρων που ψήφισε την Πέμπτη η βουλή θα προκύψουν επιβαρύνσεις σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.500 ευρώ, ενώ όσοι δηλώνουν στην Εφορία υψηλότερο εισόδημα θα έχουν μείωση έως 701 ευρώ τον χρόνο.

Λόγω του ότι ορισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν από εφέτος και θα φανούν στη φορολογική δήλωση του 2018, θα οδηγήσουν σε αύξηση της φορολογίας και πρόσθετες επιβαρύνσεις μια σειρά πολιτών. Αφορά εκείνους που θα επισκεφθούν μέσα στο 2017 κάποιον ιατρό ή θα χρειαστεί να αγοράσουν φάρμακα, καθώς καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από το 2018 καταργείται και η έκπτωση φόρου 1,5% λόγω μηνιαίας παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις και θα οδηγήσει σε αύξηση φορολογίας έως και 80 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, από την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών και της έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με 189 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό είναι το ποσό που έχει προϋπολογίσει να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 45% (σήμερα το ποσό ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ και από το 2018 θα πέσει στα 58 εκατ. ευρώ) χιλιάδες νοικοκυριά είτε θα λάβουν «ψαλιδισμένο» το επίδομα ή δεν θα το λάβουν καθόλου.

Το 2020 η μείωση του αφορολογήτου θα οδηγήσει εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους έως 650 ευρώ χωρίς την εφαρμογή των αντίμετρων. Αν επιτευχθεί όμως ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% τότε θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα και ο φόρος αυτός θα περιορισθεί κάτω από 480 ευρώ. Μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει αύξηση εσόδων κατά 2,060 δισ. ευρώ.

 


cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα