Εφορία: Τι και ποιους βάζει στο στόχαστρο

Νέου τύπου διασταυρώσεις και εργαλεία για στοχευμένες και πιο αποδοτικές κατασχέσεις προβλέπει το νέο Σχέδιο Δράσης για το 2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ.Γιώργος Πιτσιλής, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπαίνουν οι βάσεις και για σημαντικές αλλαγές που θα υπάρξουν το 2018-2019 όπως:

-έως 31/12/2018 να έχει ενσωματωθεί το νέο σύστημα υπολογισμού κοινωνικών εισφορών των αυταπασχολουμένων ώστε ο υπολογισμός και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης να γίνεται από την εφορία.

-έως 31/12/2018 να μπορεί το TAXISnet να δέχεται και τις εκπρόθεσμες αρχικές φορολογικές δηλώσεις.

-έως 31 Μαρτίου του 2019 να έχει τελειώσει η υλοποίηση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου (υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ψήφισης του σχετικού νόμου)

-έως 30 Ιουνίου 2019 να έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Είσπραξης Οφειλών.

Άμεσα όμως, από φέτος κιόλας:

-έως 31 Ιουλίου θα γίνονται δεκτές και πληρωμές φόρων με κάρτες μέσω TAXISnet.

-μέχρι 31/7/2017 θα δημιουργηθεί καισύστημα για την απεικόνιση «αφερέγγυων οφειλετών».

-έως 30 Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει διασύνδεση της εφορίας με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όπου δηλώνουν οι εργοδότες τις προσλήψεις και τους υπαλλήλους τους, ώστε να μπορεί η Φορολογική Διοίκηση να διασταυρώνει τι δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

-έως 31 Οκτωβρίου θα εμφανίζονται και οι επιστροφές φόρου στην σελίδα «προσωποποιημένη πληροφορόρηση» του φορολογουμένου στο Taxisnet.

-στα μέσα ή τέλη του έτους και, πάντως, εντός μηνός από την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, θα επιδίδονται ηλεκτρονικά κατασχετήρια και για τα περιεχόμενα θυρίδων.

-μέχρι 31/12/2017 η εφορία θα αποκτήσει πρόσβαση και στα δεδομένα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα στα Ε9, αλλά και για την ταχύτερη εγγραφή κατασχέσεων και βαρών (ή και την άρση αυτών) από τις υπηρεσίες της. Παράλληλα θα υπάρξει εντοπισμός υποχρέων σε υποβολή Ε9 και επικοινωνία με όσους δεν έχουν συμμορφωθεί.

-μέχρι 31/12/2017 θα μπουν οι βάσεις για διασταυρώσεις και στοχευμένους ελέγχους, με τον προσδιορισμό ειδικών κλαδικών δεικτών επιχειρήσεων (βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί). Ουσιαστικά η εφορία θα βλέπει αποκλίσεις και ύποπτες κινήσεις επιχειρήσεων που δεν συνάδουν με την γενική εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος τους.

-έως 31.12.2017 το 70% των αιτήσεων επιστροφής φόρου ΦΠΑ κλπ να ικανοποιείται εντός 90 ημερών και να έχει εκκαθαριστεί πάνω από 80% των εκκρεμών ποσών προς επιστροφή. Προβλέπονται 3,289 δισ. σε επιστροφές φέτος και επιπλέον 1,886 δισ. επιστροφές από τις ΔΟΥ μέσω της ειδικής χρηματοδότησης για εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν έως 31/10/2017.

-έως 30/6 θα εκδοθούν οδηγίες για την εφαρμογή ρυθμίσεων πτωχευμένων (άρθρο 62Α του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων). Ακόμη, οι νέες διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα θα ενεργοποιηθούν εντός εξαμήνου από την ψήφισ’η τους, δηλαδή στα μέσα ή προς τα τέλη του έτους.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, μέσα στη χρονιά προβλέπονται:

- επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσων και θα υπάρξει περαιτέρω αυταματοποίησή τους. Μεταξύ άλλων όμως προβλέπεται και η ηλεκτρονική άρση ή περιορισμός των κατασχέσεων με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να μην παρακωλύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα των εμπλεοκομένων φυσικών ή νομικών προσώπων.

-αυτόματοι ηλεκτρονικοί συμψηφισμοί, ειδικά για μικρά ποσά.

-επανασχεδιασμός του Ε3 (έως 30/9/2017) ώστε να ανταποκρίνεται στα τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων.

-κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών.

-ηλεκτρονική υποβολή τυχόν βλάβης φορολογικής μνήμης των ταμειακών μηχανών, με ταυτόχρονη αντικατάστασή της με νέα φορολογική μνήμη.

-θα γίνεται πλέον ηλεκτρονική καταχώρηση δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής και κληρονομιάς ακινήτων (έως 31/12/17).

-ηλεκτρονική υποβολή αναφοράς βλάβης φορολογικής μνήμης ΦΗΜ, με ταυτόχρονη αντικατάστασή της με νέα φορολογική μνήμα.

-ηλεκτρονική διαχείριση και παρακολούθηση των εισαγγελικών παραγγελιών μέσω του ELENXIS.

-ενίσχυση της Διεύθυνση Επίλυσης φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) στην οποία προσφεύγουν οι φορολογούμενοι για να δικαιωθούν. Εντός 30 ημερών, οι αποφάσεις ΔΕΔ θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και έως 30.6.17 θα γίνει η ανάρτηση όσων αποφάσεων εκδόθηκαν έως 31.3.2017.

 

protothema

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα