Βαρύς ο λογαριασμός. Τα επιπλέον μέτρα στα ψιλά γράμματα

Η "μάχη" για τα μέτρα έχει αρχίσει, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στις Βρυξέλλες αφού χθες η σύνοδος του EuroWorking Group σχεδόν αφιερώθηκε στο ελληνικό ζήτημα προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης αποφασίστηκε ότι θα συνέλθουν εκ νέου την επόμενη Δευτέρα για να "διαπιστώσουν"  αν τα μέτρα εφαρμόστηκαν επαρκώς δίδοντας το "κλειδί" για να "ανοίξουν" επισήμως – χωρίς όμως μία διασφάλιση ότι θα ληφθούν αποφάσεις – οι παρεμβάσεις στο χρέος.

Προς το παρόν η … ανάγνωση των περίπου 1.000 σελίδων του εφαρμοστικού νόμου συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια νέα δεδομένα.  Πέρα από τα 4,9 δισ. ευρώ των νέων μέτρων για το 2019 – 2021 που υπολογίζεται να "αποδώσει" η περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου,  υπάρχουν κι άλλα μέτρα τα οποία καταγράφονται σε ξεχωριστό "λογαριασμό".

Ο λόγος για τα 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν φέτος και το 2018 προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στην εντός μνημονίου εποχή. Αποτελούν μέρος του πακέτου 14,15 δισ. ευρώ των μέτρων που εφαρμόστηκαν/αποφασίστηκαν μετά το 2015 αλλά στα κείμενα του Εφαρμοστικού νόμου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που περιλαμβάνει ως παράρτημά του καταγράφονται στο "πακέτο" των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και έτσι απαιτείται η "σταχυολόγησή" τους για να βγει ο συνολικός λογαριασμός, οποίος πλέον φτάνει περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ μέτρων που τώρα θεσπίζονται για να επιβληθούν.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πακέτο του 2018 που έχει εδώ και καιρό συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς:

- Η φορολόγηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (εταιρειών τύπου Airbnb) φέρνει από το 2018 έσοδα 48 εκατομμυρίων ευρώ.

-  Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες θα φέρει από το 2018 και μετά 121 εκατ. ευρώ.

-  Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου (68 εκατ ευρώ).

-  Η θέσπιση ανώτατου ορίου δαπάνη για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (47 εκατ ευρώ εξοικονόμηση).

- Η κατάργηση του 25% στο αφορολόγητο των Βουλευτών/δικαστικών  από το 2018 φέρνει έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

-  Στα 132 επιπλέον εκατ. ευρώ από το 2018 και μετά υπολογίζεται η περικοπή δαπανών από την επέκταση του clawback/rebate στον ΕΟΠΥΥ. Αναμόρφωση του ποσού επιστροφής (rebate).

- Η αναμόρφωση του Ενιαίου μισθολογίου θα φέρει από το 2018 περικοπή δαπανών 33 εκατ ευρώ και η μείωση ταμειακών και αμυντικών και λοιπών δαπανών του υπουργείου εθνικής άμυνας θα φέρει πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες.

-  Προβλέπεται η επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς της εφοπλιστικής κοινότητας και το 2018 με αύξηση εσόδων 40 εκατομμύρια ευρώ.

-  Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Στον "Προκρούστη" του EWG χθες και... ξανά την προσεχή Δευτέρα

Ο εφαρμοστικός νόμος μαζί με τις υπόλοιπες προθέσεις της Κυβέρνησης για την υλοποίηση της δεύτερης αξιολόγησης παρουσιάστηκε χθες στο EuroWorking Group που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την κρίσιμη σύνοδο στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε η πρόοδος αλλά και αποφασίστηκε να υπάρξει νέα Σύνοδος του Eurogroup πριν την υπουργική συνεδρίαση στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει το λεγόμενο "compliance report" στο οποίο θα καταγράφεται πλέον αν έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός με επαρκή τρόπο και αν έχουν γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες που απομένουν όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση.

Ουσιαστικά, αυτή η θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Eurogroup θα αποτελέσει το "κλειδί" για να ανοίξει  το επόμενο μεγάλο βήμα, της συνολικής συμφωνίας η οποία περιλαμβάνει το χρέος και όπως άφησε να εννοηθεί χθες και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι βέβαιο (αν και υπάρχει πρόθεση) ότι θα κλειδώσει οριστικά  στις 22 Μαΐου.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε χθες, στη συνεδρίαση του EWG ότι  όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία -η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους- στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Συζητήθηκε ανέφερε πρώτα η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ. Η ίδια πηγή προανήγγειλε ότι το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου, δηλαδή πριν από το Eurogroup.

Η ατζέντα  του Eurogroup

Σύμφωνα με την ατζέντα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το θέμα Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συνόδου της 22ας Μαΐου.

Το Eurogroup όπως αναφέρεται στην ενημέρωση που έστειλε στην ολλανδική Βουλή ο ΥΠΟΙΚ, θα συζητήσει την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη βελτίωσή του.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως αναφέρει, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση κατά τη διάρκεια του Eurogroup (compliance report) και o  ESM αναμένεται να προτείνει το ύψος και τη μορφή του επόμενου πακέτου δόσεων.

Η εκταμίευση θα γίνει μόνο εάν η τελική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι  έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα, γίνεται σαφές. Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM στην συνέχεια θα  εγκρίνει το πακέτο ενώ προηγουμένως θα ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Για το ΔΝΤ αναφέρει ότι  έχει θέσει 2 προϋποθέσεις για να μετάσχει. Η πρώτη προϋπόθεση είναι το πακέτο πολιτικής που έχει πλέον συμφωνηθεί,  και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στην ενημέρωση Ντάισελμπλουμ αναφέρεται ότι  το θέμα αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στο Eurogroup.

Γίνεται επίσης αναφορά στην συμφωνία του 2016 λέγοντας ότι αποφασίστηκε τότε ότι οι ΥΠΟΙΚ θα εφαρμόσουν νέες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018 αν αυτό ολοκληρωθεί πλήρως και αν τα μέτρα  κριθούν αναγκαία.

Capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα