Διαπραγμάτευση: Νέο ραντεβού σήμερα. Ποια θέματα έκλεισαν

Με ανοιχτά επιμέρους θέματα σε ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, υπερταμείο, «κόκκινα» δάνεια, δημόσιο τομέα, εργασιακό και άνοιγμα αγορών συνεχίζονται στη μια σήμερα το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές που ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις δύο, τα ξημερώματα.

«Μέχρι τις 13.00, οι θεσμοί θα έχουν καθαρογράψει τα κείμενα, στα οποία καταλήξαμε. Θα οριστικοποιήσουν τα σημεία που υπάρχουν συμφωνίες - συμβιβασμοί και τα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Από εκεί θα ξεκινήσουμε να συζητάμε σήμερα» τόνισε τα μεσάνυχτα πηγή του ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση όλων των θεμάτων που περιλαμβάνουν τα προσχέδια μνημονίων από ΔΝΤ και ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν κλείσει οριστικά η μείωση του αφορολόγητου για το 2020 , και τα θέματα της ενέργειας, της υγείας και της παιδείας.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης παραδεχόταν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές σε θέματα που αφορούν την κινητικότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών, αλλά και το μισθολογικό κονδύλι του δημοσίου.

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφερόμενο στη συζήτηση του επέκτασης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου τόνιζε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει ένα σχέδιο που θα προβλέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, όπως ζητά σο κείμενο του μνημονίου το ΔΝΤ».

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και θεσμών, όπου υπήρχε καταρχήν συμφωνία στο ότι το αντικείμενο της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων αφορά μόνο όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και μόνο για την τουριστική περίοδο.

Σημείωνε, επίσης, ότι για παράδειγμα στην Αθήνα η επέκταση της λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων θα ισχύσει γι’ αυτά που αφορούν το παραλιακό μέτωπο, αλλά όχι για προάστια όπως π.χ. η Νέα Σμύρνη και η Νέα Φιλαδέλφεια.

Το τεχνικό κλιμάκιο που έχει αναλάβει, θα πρέπει να καθορίσει τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με βάση τις σημερινές συνθήκες, αλλά και τον επανακαθορισμό του όρου της «τουριστικής περιοχής», καθώς και αν τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν περισσότερες από 8 Κυριακές τον χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος.

Επίσης, και το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείου βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα