Στην τελική φάση η διαπραγμάτευση. Πιέσεις για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Αισιοδοξία από όλες τις πλευρές, για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, εκφράζεται τις τελευταίες ώρες, αν και δεν είναι λίγα τα ζητήματα, που χωρίζουν ακόμα κυβέρνηση και δανειστές.

Εφικτή χαρακτήρισε τη συμφωνία έως τις 22 Μαΐου και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα, εξάλλου, με την Die Welt, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να απαριθμήσει σε λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου. Οι τελικοί αριθμοί όμως θα καθοριστούν το 2018.

Στην τελική φάση έχουν εισέλθει πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στην προσπάθεια να καταρτιστεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές αν αυτό θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες έστω και το πρωί της Πρωτομαγιάς ή θα απαιτηθούν και άλλα 24ωρα.

Πρακτικά στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τίθενται οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα θέματα (δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις) προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Αν αυτό επιτευχθεί, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει καθορίσει η κυβέρνηση που προβλέπει κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου έως τις 15 Μαΐου, σύνταξη από τους πιστωτές του κειμένου συμμόρφωσης και Eurogroup για επικύρωση του Staff Level Agreement και απόφαση για εκταμίευση της δόσης, αναφέρει το Εuro2day.gr.

Νωρίτερα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε σχετικά με τα ραντεβού, τα οποία έγιναν το πρωί της Κυριακής:

«Συζητήσαμε για τις Κυριακές. Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά μπήκαν στο τραπέζι οι τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη».

Κατά πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση αναφορικά με δυο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, δηλαδή μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και στον ορισμό της τουριστικής περιοχής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος (επιφάνεια) του καταστήματος τους.

Επίσης επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι, έπειτα από ένα ολιγόωρο διάλειμμα, η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, σοβαρότερα των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ. Έως στιγμής δεν είναι σαφές εάν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω έως τα ξημερώματα αύριο, ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα