Αχτσιόγλου: Στόχος η επαναφορά της νομιμότητας στην αγορά εργασίας

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Αναφερόμενη στο πρόβλημα της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η θεσμική απορρύθμιση των προηγούμενων ετών επέτρεψε και την καλλιέργεια φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας στους χώρους εργασίας. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για την επαναφορά της νομιμότητας στην αγορά εργασίας μέσα από τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που, το τελευταίο διάστημα, έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Οι άξονες στους οποίους στοχεύει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ενισχύσει τη δράση του ΣΕΠΕ και αυτό να φανεί και στην καθημερινότητα των εργαζομένων, είναι συγκεκριμένοι.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, αυτήν τη στιγμή, λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο επιτρέπει να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Στη συνέντευξή της «Στο Κόκκινο», η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι μπορούσαν να γίνονται μόνο, κατόπιν καταγγελιών ή με βάση έναν σχεδιασμό σε συγκεκριμένους κλάδους. Όπως εξήγησε, «μέσα από το πληροφοριακό σύστημα, που κάνει ανάλυση του κινδύνου των επιχειρήσεων με βάση τα καταγεγραμμένα δεδομένα, μπορούν πλέον να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι. Φαίνεται, δηλαδή, ποιες επιχειρήσεις σε ενεστώτα χρόνο είναι περισσότερο πιθανό να παρανομήσουν. Αν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση δηλώνει ότι λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και έχει δηλωμένους μόνο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, κάτι δεν πάει καλά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα