Μπαράζ φορολογικών έλεγχων σε επιχειρήσεις. Αυστηρό το ποινολόγιο

Σε περίπου 3.500 ελέγχους σε επιχειρήσεις θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή.

Εκτός από επιχειρήσεις, στους σχεδιασμούς των φορολογικών Αρχών εντάσσεται και η διενέργεια άλλων 19.800 ελέγχων στη διακίνηση των προϊόντων με στόχο την καταπολέμηση της φοροκλοπής που συντελείται με τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου.

Το νέο ποινολόγιο περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπει 48ωρη υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί, η αξία τους ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Αν μέσα σε διάστημα δύο οικονομικών ετών από τη διαπίστωση της προηγούμενης παράβασης διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 3 αποδείξεις, τότε επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας για 19 ημέρες.

Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας ή απειλής στους ελεγκτές τότε επιβάλλεται λουκέτο έως και έναν μήνα στην επιχείρηση του ελεγχόμενου. Αν δε, μια επιχείρηση παραβιάσει το μέτρο της αναστολής λειτουργίας, τότε επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας για ένα 10ήμερο συν ποινικές κυρώσεις.

 


enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα