Στην Αθήνα Ντόναλντ Τουσκ και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Σημαντικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης προοιωνίζονται τα επόμενα 24ωρα, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η πολιτική διαπραγμάτευση.

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αυτονόητα, οι δηλώσεις Τσίπρα-Τουσκ αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Επίσης, την Παρασκευή, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για επαφές με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις:

1. Όσον αφορά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά.

2. Μόνο προσχηματικά προσκόμματα, εκ μέρους μερίδας των πιστωτών, μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία προόδου.

3. Είναι η ώρα για τις πολιτικές πρωτοβουλίες -«πολιτικές πιέσεις» τις χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- που θα μπλοκάρουν τυχόν νέες προσχηματικές κινήσεις.

Για τον λόγο αυτό εντείνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με στόχο την αποσαφήνιση του τοπίου το συντομότερο δυνατόν. Ήδη η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμικούς συνομιλητές της (κάποιες φορές, σε υψηλό επίπεδο).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα