Στον αέρα παραμένει επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για μια τεχνική συμφωνία, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε μια εβδομάδα, συνεδριάζει το Eurogroup, ωστόσο, στον αέρα παραμένει, αν και πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

Η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με «ουσιαστικά μέτρα για το χρέος» διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Έθνος».

Όπως επισημαίνει, «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, καταλήγει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος και προαναγγέλλει εξελίξεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα .

"Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν εξελίξεις. Η κυβέρνηση δίνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα και υπάρχουν καθυστερήσεις με προσχήματα κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ. Από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται ως αντίδωρο για το χρέος δεν μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος"

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτονόητα, οι δηλώσεις Τσίπρα -Τουσκ αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία. Επίσης, την Παρασκευή, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για επαφές με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο, έκδηλη ήταν η ανησυχία για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ αποφασίστηκε την επόμενη Κυριακή να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή, ανεξαρτήτως εάν υπάρξει συμφωνία ή όχι.

Υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις είναι οι δανειστές δηλώνει το Μαξίμου, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλος να αφήνει υπονοούμενα πως κάποιοι στην Ευρώπη δεν νοιώθουν άνετα, όπως λένε, με την κυβέρνηση και θέλουν να πέσει...

«Αυτό παίζει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Μπορεί ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να βρίσκει προσχήματα για να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι προηγούμενοι πολλές φορές ταυτίζονταν με το ΔΝΤ και τον κ. Σόιμπλε για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία και αυτό το αφήγημα αυτή η κυβέρνηση δεν το έχει αποδεχτεί»

Πυρά από την αντιπολίτευση

"Τα μέτρα έχουν δύο υπογραφές: Τσίπρας - Καμμένος. Δεν μπορούν να γίνουν μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση γι' αυτό και η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται. Η κυβέρνηση αγαπάει την εξουσία, αλλά δεν θα αντέξει για πολύ!.Η Ν.Δ. θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία" , τόνισε σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης

"Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί! Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, αντιμέτωποι με το δίλλημα GREXIT ή διαρκής λιτότητα, μας έχει φέρει με αποκλειστική του ευθύνη ο κ. Τσίπρας και οι συνεταίροι του", είπε η Φώφη Γεννηματά στην εφημερίδα "Μακεδονία"

Σημαντικά για τη διαπραγμάτευση τα επόμενα 24ωρα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα