ΕΦΚΑ: Νέα ειδοποιητήρια και χαράτσι 38% για εργαζόμενους με μπλοκάκι

Τρία ολόκληρα 24ωρα έχουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων στη διάθεσή τους για να συμπληρώσουν στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΕΦΚΑ τα στοιχεία των εργαζόμενων που απασχολούνται με μπλοκάκι. Και αυτό διότι ο σχετικός «κωδικός» στο ηλεκτρικό σύστημα άνοιξε μόλις χθες με την προθεσμία να εκπνέει την Παρασκευή καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ΑΠΔ για τον μήνα Ιανουάριο. Μετά, τα λογιστήρια θα έχουν ακόμη ένα 10ήμερο στη διάθεσή τους για να κάνουν την ίδια ακριβώς διαδικασία και για τον Φεβρουάριο.

Επίσης, τα λογιστήρια καλούνται να «ανεβάσουν» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ασφαλιστικού ταμείου χιλιάδες συμβάσεις που θα πρέπει να υπογραφούν με τους λεγόμενους «μπλοκάκηδες» καθώς ο ΕΦΚΑ ζήτησε χθες και αυτή την πληροφορία. Όσο για τους ίδιους τους «μπλοκάκηδες», οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη παραλάβει ένα ειδοποιητήριο για να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες όμως έχουν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2015, θα πρέπει στη συνέχεια να βρουν τρόπο να «σβήσουν» αυτή την επιβάρυνση καθώς θα τους έχει ήδη αφαιρεθεί ένα σημαντικό ποσό από το «μπλοκάκι».

Ο απόλυτος παραλογισμός με τα «μπλοκάκια» συνεχίζεται και ενώ το ημερολόγιο γράφει ήδη 29 Μαρτίου. Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 –και ο οποίος προβλέπει τον επιμερισμό των ασφαλιστικών εισφορών ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο για όσους έχουν μέχρι δύο εργοδότες με «μπλοκάκι» (είτε είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί είτε όχι) πρακτικά μπορεί να υλοποιηθεί από… χθες.

Μόλις χθες ο ΕΦΚΑ ενσωμάτωσε στην ΑΠΔ (τη δήλωση που υποβάλλεται με τα στοιχεία των εργαζομένων και στο εξής και των μπλοκάκηδων) τον κωδικό για τα μπλοκάκια  ενώ αργά χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και νέα εγκύκλιος με τους κωδικούς που πρέπει να συμπληρώνονται για χιλιάδες εργαζόμενους (π.χ τους εργαζόμενους στον χώρο του τύπου). Αυτό που… αγνοεί το υπουργείο Εργασίας είναι ότι για να υλοποιηθούν τα όσα ορίζουν οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν χθες, θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσαρμογές στα μηχανογραφικά συστήματα χιλιάδων επιχειρήσεων ώστε να υποστηριχθούν οι καινούργιες προβλέψεις. Απαιτεί το υπουργείο Εργασίας οι μηχανογράφοι και οι λογιστές να ολοκληρώσουν το έργο «μαμούθ» μέχρι την Παρασκευή τη στιγμή που το ίδιο έκανε μήνες ολόκληρους για να προετοιμάσει την νέα ΑΠΔ;

Είναι προφανές ότι μέχρι την Παρασκευή, θα πρέπει να αποφασιστεί νέα παράταση για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων. Και το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο καθώς στη συνέχεια μέσα στον Απρίλιο θα πρέπει να υποβληθούν οι ΑΠΔ και με τις αμοιβές του Φεβρουαρίου, είτε πρόκειται για μισθούς είτε πρόκειται για «μπλοκάκηδες».

Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται πλέον –με βάση και τις εγκυκλίους που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα- διαγράφεται ως εξής.

Για να χαρακτηριστεί κάποιος «μπλοκάκιας» και να επιτύχει τον επιμερισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τον εργοδότη του θα πρέπει:

1. Να πείσει τον εργοδότη να αναλάβει ένα πρόσθετο κόστος το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στο 18-20% επί της αμοιβής (ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε εργαζόμενου)

2. Να υπογράψει σύμβαση με τον εργοδότη η οποία μάλιστα θα κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά και στον ΕΦΚΑ

3. Να δηλωθούν τα στοιχεία του εργαζόμενου στην ΑΠΔ

4. Να γίνει η παρακράτηση των εισφορών από το «μπλοκάκι» κατά την καταβολή της αμοιβής. Δηλαδή, σε μια αμοιβή 1000 ευρώ, θα παρακρατείται εκτός από τον φόρο (20%) και τον ΦΠΑ (24%) και ασφαλιστική εισφορά (26,95% ή και περισσότερο καθώς το ποσοστό φτάνει ακόμη και στο 38%) η οποία θα επιμερίζεται σε ποσοστό 2/3 στον εργοδότη και σε ποσοστό 1/3 στον εργαζόμενο.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο «μπλοκάκιας» θα πρέπει να «σβήσει» τις ασφαλιστικές εισφορές που θα του έχουν βεβαιωθεί εν τω μεταξύ αν είχε εισοδήματα από δελτία παροχής υπηρεσιών και το 2015 αλλά και το 2016. Μένει να αποφασιστεί αν αυτός ο συμψηφισμός θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ με το που θα εμφανιστούν οι πληροφορίες στην ΑΠΔ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα, δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των υπόχρεων σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ενώ η προθεσμία για την πληρωμή, εκπνέει επίσης την Παρασκευή (άλλος ένας λόγος για παράταση). Από το υπουργείο Εργασίας πάντως, λένε ότι θα αναρτήσουν ξανά τα ειδοποιητήρια για τον Φεβρουάριο. Μήπως και διατηρηθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας ο οποίος ούτως ή άλλως έχει «βουλιάξει» κοντά στο 60%.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα