Αισιοδοξία ΥΠΟΙΚ για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων. Σημειώθηκε πρόοδος, λέει ο ESM

Αισιοδοξία για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων στο Staff Level Agreement έως αύριο Σάββατο εκφράζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οπως τονίζουν «ολοκληρώθηκαν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Απομένουν 2-3 εκκρεμότητες οι οποίες έως αύριο θα έχουν λυθεί». Αλλη κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι «η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή αύριο. Απομένει να ρυθμιστούν 2-3 λεπτομέρειες. Οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα».

Όπως γράφει το Euro2day, νωρίτερα ευρωπαϊκές πηγές διαβεβαίωναν ότι η διαπραγμάτευση παραμένει «ζωντανή», ενώ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος απέρριπτε τα σενάρια περί αδιεξόδου στις Βρυξέλλες.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ενδεχομένως όχι μέσω κατ' ιδίαν συναντήσεων υπουργών και κουαρτέτου», αναφέρει πηγή με γνώση των όσων έγιναν έως αργά χθες τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, όπου για τρεις ημέρες Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε ποιο επίπεδο και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση παραμένει ασαφές. Σκηνικό ρήξης όμως δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από ευρωπαϊκές, ενώ δεν λείπουν και οι αισιόδοξοι, οι οποίοι δίνουν πιθανότητες επίτευξης Staff Level Agreement έως τις 7 Απριλίου.

Εκπρόσωπος ESM: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Σημειώθηκε πρόοδος

Την άποψη ότι σημειώθηκε "κάποια" πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, εξέφρασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η δήλωση του εκπροσώπου είναι η εξής: «Κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».

Πρόοδος σε ασφαλιστικό και φορολογικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών στις οποίες συμμετείχαν τελικά και υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών, υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στα φορολογικά.

Αντίθετα υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφωνίες στα εργασιακά, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το αίτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα από την πλευρά της κυβέρνησης, με στάση ανυποχώρητη.

Η Κομισιόν έχει πάρει ευθέως το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο διαλλακτικός Ντέκλαν Κοστέλο, επιχείρησε πολλές φορές να συμβιβάσει τις διαφορές με το μέτωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο χθες μετείχε τελικά και ο Πολ Τόμσεν. Το «δυστύχημα» για την ελληνική πλευρά είναι ότι η Κομισιόν δεν καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού...

Σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με μία πηγή, είναι και το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,14%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και το πέπλο ασάφειας που έχει δημιουργήσει πάνω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχει κοστίσει ήδη ακριβά. Το επισήμανε χθες και ο κορυφαίος οικονομολόγος του ESM, ενώ κατά τις πληροφορίες υπάρχουν εκτιμήσεις πως ήδη ο στόχος για ανάπτυξη κατά 2,7% θεωρείται χαμένος για φέτος και μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη θα ήταν ανάπτυξη- αν κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση- στην περιοχή του 1,7-1,9%.

Σε αυτή την περιοχή ανάπτυξης, εκτιμάται μάλιστα ότι δεν δημιουργούνται πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες (μέτρα) για το 2018 εξαιτίας της υπέρμετρης απόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι.

Αν επιβεβαιωθούν οι πλέον απαισιόδοξοι (Citi 0,5%, Barclays 0,4%) τότε το σκηνικό αλλάζει. Το κόστος της μακράς διαπραγμάτευσης σε όρους ανάπτυξης άλλωστε είναι μια σημαντική παράμετρος για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ή τουλάχιστον τις δηλώσεις για προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό».

Ενόχληση Σόιμπλε για τoυς επαίνους Γκάμπριελ. Επαναφέρει Grexit

Επιστολή Τσίπρα προς Ευρωπαίους ηγέτες. Απειλεί να μπλοκάρει τη Διακήρυξη της Ρώμης

Euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα