Πολ Τόμσεν: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει

Την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι τι ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο, επανέλαβε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ποουλ Τόμσεν, σε ομιλία του στο Atlantic Council με θέμα την ανάπτυξη στην ΕΕ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αντιστρόφως, καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τόμσεν τοποθετήθηκε και για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% και αν αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην ανάτπυξη της Ελλάδας. «Κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Με τις θέσεις Τόμσεν για Ελλάδα δήλωσε ότι συμφωνεί και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που συμμετείχε στη συζήτηση.

«Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, για το θέμα της Ελλάδας τοποθετήθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα