Σχεδόν οι μισές συντάξεις είναι κάτω των 665 ευρώ

Σε φιλοδωρήματα μετατρέπονται οι συντάξεις μετά και την επικείμενη νέα μείωσή τους μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η οποία προβλέπεται ότι θα επιβληθεί σε ετήσιες δόσεις σταδιακά και σε βάθος πενταετίας (από το 2019 ή το 2020) προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ.

Η συνολική απώλεια των συνταξιούχων από τις μειώσεις και τις εισφορές θα φθάσει – μετά και τη νέα περικοπή – στο 65%. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ λόγω μείωση Σήμερα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι νέες μειώσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δραματικό επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων, ενώ ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα:

Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ.
Εως 22% ο μέσος όρος των προσωπικών διαφορών για όσους προέρχονται από ΙΚΑ και Δημόσιο στα 40 χρόνια ασφάλισης.
Από 30% έως και 39% κυμαίνονται οι προσωπικές διαφορές για παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου με κάτω από 34 χρόνια ασφάλισης.
Από 32% έως 35% για τους παλαιούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ – πρώην ΤΕΒΕ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι η τελική μεσοσταθμική μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα κινηθεί στο 20%. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης (προ Μνημονίων) συνολικά θα αγγίζουν το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας).

Ωστόσο εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα είναι στην πράξη μεγαλύτερες, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους ασφαλισμένους όλων των άλλων Ταμείων, καθώς ο υπολογισμός των νέων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους τελεί υπό την αίρεση ενός κρυφού κόφτη των συντάξιμων αποδοχών.

Ο κόφτης αυτός είναι ο δείκτης αναπροσαρμογής μισθών για το σύνολο της οικονομίας, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά δεν έχει βγει ακόμη από την Εθνική Στατιστική Αρχή για να συμπληρωθεί το τελικό παζλ των παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη ως βάση υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά. ς των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους κατά 35% έως 50%.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα