Eurogroup: Η Ελλάδα συμφώνησε σε πρόσθετα μέτρα. Επιστρέφουν οι θεσμοί

Την απόφαση να επιστρέψουν οι Θεσμοί άμεσα στην Αθήνα, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη που ακολούθησε τη -μικρής διάρκειας- συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Επιστροφή των Θεσμών «σύντομα»
Συγκεκριμένα, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές», ενώ στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα στην Αθήνα τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα επιστρέψουμε όταν και εφόσον υπάρχει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις», αν και επανέλαβε τις «πιέσεις» περί νέας μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και νέων παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες», ενώ πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πλεόνασμα».
«Η εμπιστοσύνη επιστρέφει»
Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση για τους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό, που σηματοδοτεί το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας». Παράλληλα, σημείωσε ότι «όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει βούληση να γίνει μεγάλη δουλειά για να υποστηρίξουμε τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «θα στηρίξουμε την Ελλάδα να έχει μια πολιτική εξομάλυνσης στην αγορά εργασίας».
Πάντως, και ο Γάλλος επίτροπος δεν «ξέχασε» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομικές παρεμβάσεις μετά το 2018, λέγοντας ότι «τα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, έχουν ως σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά», ενώ πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο διοικητής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη που βρίσκεται σε πρόγραμμα και είναι πολύ καλό που υπάρχει κοινή βάση από τους Θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για μια συμφωνία».
Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Ντάισελμπλουμ περιέγραψε τα βήματα που από τούδε θα ακολουθηθούν, δηλαδή, από την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι στόχος είναι «να δώσουμε έμφαση στο μείγμα πολιτικών, από την πλευρά της λιτότητας, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να θέσει προτάσεις και να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη», ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο συζήτησης του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «αν υπάρξει μια συνολική συμφωνία σε αυτό το πακέτο μέτρων/μεταρρυθμίσεων θα δούμε επίσης τα δημοσιονομικά και το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους στα οποία έχουμε δεσμευθεί».
«Κλείνοντας» δε το μάτι στο ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι «με βάση αυτά που έχουμε συμφωνήσει τώρα, θα πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ. Είναι μια μετατόπιση της έμφασης», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μας φέρει σημαντικές προτάσεις. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και όσα προκύψουν από αυτές».
Πιο εξισορροπητικός ήταν ο Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε ότι «βλέπω τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κάτι που πηγάζει από την επιτυχία του προγράμματος. Βλέπω ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι απτά. Φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας και κοινωνικά ζητήματα στη χώρα» και τόνισε με έμφαση ότι «θα υπάρχουν μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και ώθησης της εργασίας. Η Επιτροπή είναι έτοιμη, ώστε να πάρει μέτρα για να επιστρέψει η απασχόληση».

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Συνέχεια μετά την Καθαρά Δευτέρα

Φαίνεται πως το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα θετικό, καθώς οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Θεσμοί να επιστρέψουν μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Σε έκτακτο Eurogroup το επίσημο κλείσιμο της αξιολόγησης

Με το κλείσιμο του SLA  στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Και μετά την πολιτική συμφωνία, ραντεβού στην Αθήνα

Μετά τη συμφωνία επί του πολιτικού πλαισίου στο Eurogroup, η τελική συμφωνία θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα. Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο).

Ποια αντισταθμιστικά μελετά ήδη η Ελλάδα

Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.

Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup

Αντισταθμιστικά μέτρα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247 το πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας, που συζητήθηκε στο Eurogroup. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά:

Εάν για παράδειγμα το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε ένα ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.

Την είδηση επιβεβαιώνει με tweet και η μόνιμη αντιπροσωπεία του Βελγίου στην ΕΕ.

Κοντά σε κοινό τόπο οι Θεσμοί, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα

Η Ελλάδα συμφώνησε στα πρόσθετα μέτρα. Αναμένεται άμεση επιστροφή των θεσμών

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν δανειστές και Αθήνα να βρίσκουν κοινό τόπο προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση

Η ανταποκρίτρια της γαλλικής L'Obs σημειώνει πως η Αθήνα έχει συμφωνήσει στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Επιπλέον, γαλλικό πρακτορείο, αλλά και βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι δανειστές έχουν καταλήξει σε "κοινό έδαφος" που επιτρέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακιών

Δηλώσεις ντάισελμπλουμ

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.

Καλό είναι να μείνει το ΔΝΤ αλλά δεν θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημαΤην άποψη ότι η Ελλάδα οδεύει προς την «σωστή κατεύθυνση», αλλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και στις «δύο πλευρές του τραπεζιού» υπογραμμίζει ο Σλοβάκος υπουργός Οικομικών, Πήτερ Κάζιμιρ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter. O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρει επίσης πως είναι «θετικό» το γεγονός ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα χρειαστεί «πολύ λιγότερα χρήματα» από το τρίτο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνει: «Όσον αφορά τους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται». Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, σημειώνει πως από τη δική του εμπειρία, η Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που κανείς «επιθυμεί να αποφύγει στην προεκλογική καμπάνια».

Ντάισελμπλουμ: Πάντα υπάρχουν εκλογές στην Ευρώπη

«Εχουμε καλύψει πολύ δρόμο», είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Κατ' αρχήν είναι έτοιμο το ΔΝΤ να συμμετάσχει αλλά θέλουν ένα σοβαρό πρόγραμμα. Όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν. Προσπαθούμε να συνεχίζουμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ. Για λόγους εμπιστοσύνης και σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα το πρόγραμμα».

Δηλώσεις Μοσκοβισί

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της συνεδρίασης, που θα σημάνει όπως είπε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων υπερτόνισε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που δείχνει να μπαίνει στην ανάπτυξη, πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεχίσει, όπως είπε να το κάνει και το 2017 και το 2018.

Το σημείο στο οποίο στάθηκε ο Μοσκοβισί ήταν η κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ανέφερε πως πρέπει οι Έλληνες να δουν φως στο τέλος της λιτότητας. Ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ, μαστίζεται από την ανεργία και θα πρέπει να δει πως οι κόποι του αποφέρουν καρπούς.

Τέλος, ως προς το ΔΝΤ, ο Γάλλος πολιτικός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι και αυτό στα τεχνικά κλιμάκια που θα επιστρέψουν για να ολοκληρώσουν τη β' αξιολόγηση.

Αν η λιτότητα είναι αυτό που τους παρεμποδίζει από το να θεσπίσουμε κοινωνικά προγράμματα, εμείς δεν θέλουμε λιτότητα στην Ελλάδα

Να πατάξουμε την ανεργία και να ωθήσουμε τις επενδύσεις

Το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος γιατί μας δίνει ασφάλεια, εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει. Όλοι οι Θεσμοί πρέπει να είναι εκεί, ώστε το πρόγραμμα να είναι στέρεο. Έχω εμπιστοσύνη στο Ταμείο ότι θα συμμετάσχει

Ένα μήνυμα ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει επιτυχία για τη σημερινή σύσκεψη

Στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ και αναμένει οι καρποί των προσπαθειών του αποφέρουν

Είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστροφή της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού είναι εδώ, τα βλέπουμε

Υπάρχει πολλή αδικία στην Ελλάδα, μεγάλη ανεργία και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει ένα φως στο τέλος της λιτότητας

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ως αναφορά στα οικονομικά και αυτό θα γίνει και το 2017 και το 2018.

Η Δημοκρατία μας βοηθά να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Πολιτικοί στην Γερμανία δεν έχουν καμιά σχέση με το Grexit. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Κοιτάξτε τα νούμερα

Αν αποφασίσουμε σήμερα για τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, θα είμαστε στον σωστό δρόμο ακόμη κι αν πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Να ανοίξουμε το δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Ελλάδα. Έχω εμπιστοσύνη ό, τι θα έχουμε μια πολύ θετική σύσκεψη στο Eurogroup

Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ μεγάλη πρόοδο, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν καλυφθεί, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ υψηλή ανεργία.


Η Ελλάδα οδεύει προς την «σωστή κατεύθυνση», αλλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και στις «δύο πλευρές του τραπεζιού» υπογραμμίζει ο Σλοβάκος υπουργός Οικομικών, Πήτερ Κάζιμιρ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter. O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρει επίσης πως είναι «θετικό» το γεγονός ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα χρειαστεί «πολύ λιγότερα χρήματα» από το τρίτο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνει: «Όσον αφορά τους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται». Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, σημειώνει πως από τη δική του εμπειρία, η Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που κανείς «επιθυμεί να αποφύγει στην προεκλογική καμπάνια».

Ντάισεμπλουμ

Μιλάμε για πολύ σύνθετες μεταρρυθμίσεις και αυτές δεν είναι εύκολο να γίνουν άμεσα και ταυτόχρονα δήλωσε μετσξύ άλλων ο Ντάισεμπλουμ και συνέχιισε

Πάντα υπάρχουν εκλογές στην Ευρώπη, αλλά προσπαθούμε πάντα να κάνουμε τη δουλειά μας.

Δεν υπάρχουν έντονες ανάγκες ρευστότητας. Είναι σοβαρό να διατηρηθεί η σοβαρότητα στην Ελλάδα και να ανακάμψει. Για λόγους σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα το δεύτερο πρόγραμμα

Προσπαθούμε να συνεχίσουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ

Θέλει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Κατ' αρχήν είναι έτοιμοι, αλλά η απαίτησή τους είναι να υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση του χρέους

Είναι πρόθεσή μας να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα. Έχουμε καλύψει πάρα πολύ δρόμο

Έκτακτη συνάντηση αυτή την ώρα  στις Βρυξέλλες, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.

Στη συνάντηση σύμφωνα με πληρφορίες συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.

Από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Gorup), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν  (ΔΝΤ).

Σόιμπλε

«Αυτό το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ. Η ευρωζωνη πάει πολύ καλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Το σημαντικό δεν ειναι τα χρέη αλλά η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς. Χρειάζεται ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν πραγματικά να καταλήξουμε (σ.σ. σε συμφωνία). Και πέρυσι θέλαμε να τελειώσουμε αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λιγο περισσότερο χρόνο. Θα τα καταφέρουμε

Θεωρούμε ότι οι Έλληνες είναι σε μια καλή οδό, είναι δύσκολο το περιβάλλον, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι εύκολη

Εμμένει στο ΔΝΤ

Πληροφορίες από το Eurogroup θέλουν το Ταμείο να μην κάνει πίσω και να παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του για μέτρα και μείωση χρέους. Από την άλλη, το μέτωπο του Βερολίνου μοιάζει να έχει ραγίσει και να μην είναι ενωμένο με αποτέλεσμα να παρατηρείται εμφανής διχασμός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

Δηλώσεις Καζιμίρ

Δηλώσεις έκανε ο Σλοβάκος υπ. Οικ. προσερχόμενος στο Eurogroup: "Η Ελλάδα οδεύει προς την καλή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και από τις δύο πλευρές. Ας ελπίσουμε πως θα κλείσει η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες. Θέλουμε να έχουμε μαζί τους φίλους μας του ΔΝΤ αλλά δεν προτίθεμαι να πληρώσω το αντίτιμο της παραμονής για να δοθεί μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δεν χρειάζεται".

Σόιμπλε δεν περιμένει σήμερα συμφωνία

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

«Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και μ' αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ.

«Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα κατέβαλε σήμερα εμπρόθεσμα ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους των δανείων της έλαβε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

«Η έγκαιρη πληρωμή δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Αποτελεί ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί ικανοποιητικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα για το υπόλοιπο του προγράμματος», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκνλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος ESM.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις από την Αθήνα

Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησαν από το 2% του ΑΕΠ ήτοι από τα 3,6 δις. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητώντας τα «νούμερα» του ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμη να κατεβάσει τον λογαριασμό κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα 2,7 δις. ευρώ. Οποιοδήποτε ποσό κάτω από τα 2,7 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα