ΕΦΚΑ: Ραβασάκι έκπληξη για 300.000 ασφαλισμένους! Αναδρομικό χαράτσι

Νέα σύγχυση -αυτή τη φορά σε 300.000 επιστήμονες- για το τι τελικά καλούνται να πληρώσουν από το λογαριασμό των νέων εισφορών προκαλεί η καινούργια παρτίδα ειδοποιητηρίων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς κρύβουν αναδρομικό χαράτσι 4% ως 11% από εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας ανησυχεί για ένα πιθανό Βατερλώ στις εισπράξεις. Χθες ο αρμόδιος υφυπουργός κάλεσε τους επαγγελματίες «να έρθουν και να πληρώσουν», ισχυριζόμενος ότι οι εισφορές είναι χαμηλές και «η μη πληρωμή τους δεν δικαιολογείται». Aν δεν πιάσουν τους στόχους των εισπράξεων, ανασύρουν το «σχέδιο Β» με ελέγχους σε όσους έχουν και δεν πληρώνουν και με πιθανά κίνητρα και διευκολύνσεις σε πολύ υψηλές επιβαρύνσεις, όπως αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος.

Μάλιστα σε περιπτώσεις που καταλογίζονται ποσά από αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους, οι ασφαλισμένοι «ασφαλώς θα πληρώνουν εισφορά αυξημένη γιατί απέκρυψαν εισοδήματα», είπε ο κ. Πετρόπουλος. Για την έναντι πληρωμή είπε ότι δεν θα γίνεται δεκτό οποιοδήποτε ποσό. «Δεν μπορεί με το εισόδημα να οφείλεις 80 ευρώ το μήνα και να πληρώνεις μόνον 20 με έναντι καταβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η έκπληξη πάντως που είδαν στις εισφορές τους οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και φαρμακοποιοί) δεν προοιωνίζεται ελαφρύνσεις, αλλά επιβαρύνσεις που θα έρθουν αναδρομικά από 1ης/1/2017, καθώς τα ειδοποιητήριά τους που άρχισαν να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ δεν έχουν το σύνολο των εισφορών, αλλά μόνον την εισφορά κύριας σύνταξης 20%, την εισφορά ασθένειας 6,95% και τα 10 ευρώ εισφορά για τον κλάδο ανεργίας. Λείπουν από τον υπολογισμό των νέων εισφορών το 7% για όσους έχουν επικουρική ασφάλιση και το 4% για εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι για τους μηχανικούς και δικηγόρους που έχουν και τις δύο εισφορές δεν έχει χρεωθεί ένα ποσοστό εισφορών 11%, ενώ για τους γιατρούς που έχουν μόνο εφάπαξ δεν έχει χρεωθεί το 4%.

Οι εισφορές αυτές -σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ- θα χρεωθούν είτε με ξεχωριστό «ραβασάκι» που θα σταλεί τον επόμενο μήνα από τον ΕΦΚΑ και θα υπολογίζει την επιβάρυνση 4% ως 11% ανάλογα με την ιδιότητα του ασφαλισμένου, στο εισόδημα του 2015, είτε κατά μια άλλη άποψη θα έρθουν ως ξεχωριστό ειδοποιητήριο από το υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στο οποίο υπήχθησαν όλοι οι επιμέρους τομείς επικουρικής και εφάπαξ που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/12/2016.

Και μόνο με το 26,95% όμως, οι εισφορές για το «κίνημα της γραβάτας» πετάνε στα ύψη παρά τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα